Belgische man verdacht van terreur

De aanhouding zou verband houden met een verijdelde aanslag in Frankrijk.

Politie controleert reizigers aan de ingang van alle metrostations in Brussel, een dag na de aanslagen.
Politie controleert reizigers aan de ingang van alle metrostations in Brussel, een dag na de aanslagen. ANP / Jonas Roosens

Een 33-jarige man met de Belgische nationaliteit is aangehouden op verdenking van terreur, zo meldt het Belgische federaal parket zaterdag. Hij wordt verdacht van deelname aan activiteiten van een terroristische groep. De aanhouding zou volgens de politie verband houden met een verijdelde aanslag in Frankrijk.

Alleen de initialen Y.A. worden vrijgegeven door de politie. De Belg werd donderdag gearresteerd, zaterdag werd hij officieel aangeklaagd.

Er is volgens de politie een verband tussen deze arrestatie en die van de 32-jarige Reda Kriket eind vorige maand in Frankrijk. De terreurverdachte had in zijn appartement een “ongekend groot” wapenarsenaal liggen. Er werden vijf geweren, handvuurwapens, chemicaliën en springstof gevonden. Daarnaast waren er valse paspoorten en op twee computers stond informatie over het maken van bommen. De man zou enige tijd in Syrië hebben verbleven.

Kriket wordt verdacht van het spelen van een grote rol bij de aanslagen in Parijs afgelopen november. Hij zou een vertrouweling zijn geweest van de terrorist Abdelhamid Abaaoud, die in november bij een politieactie werd gedood. Abaaoud wordt gezien als het brein achter de aanslagen in Parijs, waarbij 130 mensen om het leven kwamen.

Arrestaties in Nederland

Afgelopen week viel de politie drie woningen in Rotterdam-West binnen. Drie Algerijnen en de 32-jarige Fransman Anis B. werden gearresteerd. Frankrijk verdenkt B. van voorbereiding van een terroristische aanval. Hij zou een kompaan zijn van Kriket. Eén van de Algerijnen is inmiddels vrijgelaten.

Vrijdag werd in Belgische Kortrijk een grote politieactie uitgevoerd in verband met het onderzoek naar Krikit. Daarbij werden tal van politie- en legervoertuigen ingezet, en werd onder andere langs de weg gezocht naar explosieven.