De trailer (7 uur) voor “de langste film ooit gemaakt”

De zeven uur en twintig minuten durende trailer is een voorproefje van de film Ambiancé, die 720 uur duurt.

Still uit de trailer van 'Ambiancé'
Still uit de trailer van 'Ambiancé' Anders Weberg

Wie Novecento (ruim vijf uur) al een lange zit vond, zal vermoedelijk moeite hebben met de zeven uur en twintig minuten durende trailer van de film Ambiancé. Regisseur Anders Weberg werkt momenteel aan de “langste film ooit”, die in totaal 720 uur moet duren en op oudjaarsdag 2020 uitkomt.

De nu online geplaatste beelden zijn opgenomen in Zweden, op dezelfde locatie waar Ingmar Bergman de beroemde schaakscène uit Det sjunde inseglet (De zevende zegel) opnam. In die scène daagt de held Antonius Block Magere Hein uit tot een potje schaken. De scène van Ambiancé is een interpretatie van dat schaakspel. Volgens Weberg probeerde Bergman met de scène om de absurditeit en willekeur in het leven te belichten.

De trailer, die in één take werd opgenomen, is de “korte” trailer. Een trailer van 72 uur staat gepland voor 2018.

720

De film wordt door Weberg als een “memoirefilm” omschreven, die de herinneringen van zijn leven bevat. “Ik zal de enige zijn die alle frames heeft gezien”, schrijft de regisseur. De keuze om een film van 720 uur te maken, had deels te maken met Webergs liefde voor dat getal:

“720 is een getal dat mij al lange tijd heeft achtervolgd. Het is de resolutie voor PAL-video en is het aantal uren dat in dertig dagen past. 720 is ook wiskundig gezien een interessant cijfer omdat het een harshadnummer is [een getal dat deelbaar is door de som van zijn cijfers] en omdat de uitkomst van 1x2x3x4x5x6 720 is.”

Echt de langste film

Maar is Ambiancé wel echt de langste film ooit gemaakt, zoals Weberg beweert? In 2012 filmden Erika Magnusson en Daniel Andersson de volledige 37 dagen van hun reis per boot van China naar Zweden. Hun doel was om de reis te volgen die een product (in dit geval een stappenteller) aflegde van de fabriek tot in de winkel. Het resultaat is de film Logistics van 857 uur, een week langer dan Ambiancé. Voor zover bekend is dit het enige voorbeeld van een nóg langere film.

Trailer van de film ‘Logistics

Ondanks de immense lengte zal de film slechts een kort leven beschoren zijn. Nadat Ambiancé in januari 2021 een maand lang onafgebroken vertoond wordt, zullen de beelden vernietigd worden. Dat deed Weberg ook met zijn eerdere werken, waarvan hij de originele bestanden verwijderde zodra die gedownload waren. Peer-to-peer art, noemt de regisseur dat.

Het verwijderen van de bestanden van de film zal Webergs laatste handeling zijn als regisseur. Nadat Ambiancé is vertoond, stopt hij als filmmaker.

Lees hier hoe Weberg ertoe kwam dit enorme filmproject te ondernemen