Baan Schiphol tijdelijk dicht na melding van drone

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers noemt het een kwestie van tijd voor er ongelukken gebeuren.

Vliegtuigen op Schiphol.
Vliegtuigen op Schiphol. Foto Lex van Lieshout/ ANP

Op Schiphol is vrijdag een baan tijdelijk buiten gebruik geweest nadat drie vliegtuigen een drone in de omgeving van de luchthaven hadden gezien. Dat heeft Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) zaterdag bekendgemaakt. LVNL heeft melding gedaan bij de politie en start samen met de Onderzoeksraad voor Veiligheid een onderzoek.

De drone werd gemeld door de piloten van vermoedelijk twee Cityhoppers van KLM en een toestel van EasyJet. Daarop is de Zwanenburgbaan tijdelijk afgesloten. Zowel de politie als de marechaussee hebben voor zover bekend niets aangetroffen.

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers noemt het in reactie op het incident van vrijdag op Twitter “een kwestie van tijd” dat er ongelukken gebeuren:

Geluidsfragmenten van de communicatie tussen de luchtverkeersleiding en piloten zijn te beluisteren op de website Atcbox.com.