‘Akkoord over beveiliging van vliegveld Zaventem’

De Brusselse luchthaven Zaventem kan binnen enkele dagen alsnog heropenen, met eenvijfde van de capaciteit. De vakbonden van de luchthavenpolitie hebben een akkoord bereikt met het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken over de beveiliging. Dat melden Belgische media. Een conflict over de beveiliging heeft de heropening deze week vertraagd. Volgens het akkoord zal iedereen die op het vliegveld aankomt, vanaf nu worden gecontroleerd: de grootste eis van de vakbonden. Ook zal het luchthavenpersoneel strenger worden gescreend. Auto’s zullen door middel van nummerplaatherkenning al gecheckt worden als ze naar de luchthaven rijden. De inhoud van het akkoord is nog niet officieel bekendgemaakt, maar Jan Adam van politievakbond ACV heeft details prijsgegeven. Agenten van de luchthavenpolitie klaagden deze week in een open brief over de veiligheid van Zaventem, waar op 22 maart twee zelfmoordaanslagen plaatsvonden en dreigden met een staking als de veiligheid niet zou verbeteren. (NRC)