brieven

Zo wijkt de informatie

Grote prenten in uw krant staan het informeren in de weg, schreef een briefschrijver (22/3). Nu besteedt NRC twee volle pagina’s aan het schieten van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen (25/3). De vermelde reden is niet enkel de schade aan de landbouw en verkeer. Wat ongenoemd bleef, is dat de rechter geen schorsing van de provinciale ontheffing kon verlenen door de schade aan de natuur zélf. Door kaalvraat verdwenen bloemen en vlinders, het duinbos verloor zijn struiklaag. De natuurbeschermingswet schrijft een gunstige staat van instandhouding voort. Moet je essentiële informatie opofferen aan een fotoreportage?

VDL Nedcar

Laat de trots niet verbleken

Regelmatig is VDL Nedcar in het nieuws. Recent vanwege de opvolging van Wim van der Leegte door zijn zoon Willem (26/3). De stakingen bij VDL Nedcar zijn blijkbaar een onverwachte tegenvaller geweest, maar het leven gaat verder en de principes van het moderne overleg dienen gelijke tred te houden met alle andere ontwikkelingen.

Het is absoluut knap wat Van der Leegte voor elkaar heeft gebracht. De overname van Nedcar was de klap op de vuurpijl. De werkgelegenheid in Born was gered. De vlaggen uit, de werknemers blij, Limburg blij, Den Haag blij.

Over de staking zegt Wim van der Leegte: „Ik heb me voorgenomen daar niets over te zeggen”. Zijn zoon Willem zegt: „We redden een bedrijf van de ondergang en dan gaan mensen staken.”

Naar mijn mening zit het probleem in de wijze waarop het overleg binnen de VDL Nedcar wordt gevoerd. Ik hoor daar schrijnende voorbeelden van. De FNV-staking in Born zou nauwelijks kans hebben gehad wanneer het overleg met de OR op volwaardige basis zou worden gevoerd. De OR zou tegen de staking hebben gepleit.

VDL, laat de trots in de ogen van de Nedcar-medewerkers niet verbleken en behoud de kansen op volgende contracten.

Jacques Huberts, voormalig directeur en commissaris Nedcar

Daan Roosegaarde

Waardeer wat hij doet

Ik wist het niet – mij vertellen ze nooit wat – maar kennelijk was het de maand van Daan Roosegaarde-pesten (30/3). Gelukkig is die maand nu over. Zullen we dan maar weer eens normaal gaan doen en hem waarderen voor alles wat hij doet op het gebied van cultuur, innovatie en duurzaamheid?

Ada Velthoven, Rotterdam

Paasgevoel

Loop eens een kerk binnen

Als Heleen Crul wat meer paasgevoel wilde, had zij alleen maar een kerk hoeven binnen te lopen (29/3). Ook in onze PKN (protestante) kerk in Wassenaar werd het Licht van Pasen in een duistere kerk met voorzang en koor binnengedragen.

Dit na drie voorafgaande avonden met Avondmaal, gedenken en veel zang. Een vriendin in Oegstgeest had de paaswake in de rk-kerk meegemaakt; ook voor haar een belevenis.

Ook ik heb eieren geverfd met mijn kleinkinderen, een gezin dat niet naar de kerk gaat, maar zij hadden wel allemaal naar The Passion gekeken – samen met drie miljoen anderen.

Dus als je op de juiste plaats zoekt, valt het wel mee. Zelfs deze seculiere krant liet zich niet onbetuigd, met recensies van boeken over Jezus en Judas, en een interview met Ellen ten Damme die de rol van Maria had in The Passion.

Digna Hintzen-Philips

Wassenaar