Nederland Fotografeert Het thema ‘Architectuur’

In 2016 organiseren NRC en Kamera Express het gehele jaar door een fotowedstrijd. Lezers kunnen foto’s insturen rond een thema.

Het thema van de NRC fotowedstrijd in de maand april is Architectuur. Fotograaf Walter Herfst (51) documenteerde onlangs de Nederlandse wederopbouwkerken en de nieuwe bebouwing langs de IJ-oever van Amsterdam-Noord (Uitgeverij Architectura & Natura). Voor de krant trekt hij er vaak op uit in zijn woonplaats Rotterdam.

„Rotterdam is een plaats voor fotosafari’s geworden. Rotterdammers zijn trots op hun stad en laten er graag hun camera op los. Het gevaar is dat je al snel dezelfde foto’s krijgt: steeds weer die Erasmusbrug, de Rotterdam en nu ook het nieuwe station. Ik raad iedereen aan om je een keer om te draaien of iets meer context toe te voegen. Het alledaagse laat veel zien van de ziel van een stad.

„Ik zie de stad graag als een landschap. Op deze foto zijn de oprijzende torens voor mij bergwanden, het Weena een rivier en in de brei van Rotterdam-Noord kan ik verdwalen. Ik ben een romanticus. De horizon doet me ook verlangen naar een andere, niet zo artificiële wereld.

„Net als in de natuur toont het stadsweefsel altijd sporen van zowel oude als nieuwe elementen. Ik laat ze graag met elkaar communiceren. In het gebouw van de Nationale Nederlanden zie je het oude stadhuis weerspiegeld. Het mooie aan fotografie is dat het de verschillende elementen vrij democratisch kan registreren. Dat wordt hier versterkt door het neutrale, bleke licht. Alles krijgt daarin evenveel waarde. Er hoeft voor mij zeker niet altijd een helder blauwe lucht of zonnetje te zijn.”