Werkstraf voor lekken in Stichtse Vecht

De Kruif en Ploeg hebben vertrouwelijke informatie over een burgemeestersbenoeming gelekt.

Foto Robin van Lonkhuysen / ANP

Voormalig VVD-politica Kathalijne de Kruif en oud-wethouder van de VVD Piet Ploeg uit Maarssen hebben een werkstraf van 100 en 60 uur opgelegd gekregen. De rechtbank in Gelderland acht bewezen dat het tweetal vertrouwelijke informatie over de burgemeestersbenoeming voor de gemeente Stichtse Vecht heeft gelekt naar partijgenoot Rob Bats, die ook had gesolliciteerd.

De straf die de rechtbank De Kruif en Ploeg oplegt, is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie dat wilde dat zowel De Kruif als Ploeg een werkstraf kreeg van 150 uur. De straf van Ploeg is aanzienlijk lager uitgevallen, omdat hij volgens de rechter geen wettelijke geheimhoudingsplicht had. De rechtbank rekende het hem wel zwaar aan dat hij de wet naar zijn eigen had heeft gezet door De Kruif door te laten gaan met het schenden van haar geheimhoudingsplicht.

Dat De Kruif en Ploeg informatie aan het lekken waren, kwam aan het licht omdat de telefoon van De Kruif werd afgetapt, want ze werd verdacht van het witwassen van wietgeld. Door het afluisteren van telefoongesprekken heeft de politie een gedetailleerd zicht gekregen op hoe de liberale partij probeerde een eigen kandidaat benoemd te krijgen als burgemeester. Uit de gesprekken komt onder meer naar voren dat de twee grappen maken en zeggen “klik, klik, de AIVD is in de buurt” en “we hebben alles gedaan wat God en de burgemeester verboden hebben”.

Lees ook: het artikel van NRC-journalist Marcel Haenen over hoe de telefoontap bij De Kruif informatie opleverde over oud-wethouder Piet Ploeg en oud-burgemeester Bats.

Witwassen

De Kruif speelde als lid van de vertrouwenscommissie informatie door over de sollicitatieprocedure aan oud-wethouder Piet Ploeg. Hij kreeg onder meer te horen welke vragen en welke casus aan de sollicitanten zouden worden voorgelegd. Die informatie diende ervoor om te zorgen dat Rob Bats – oud-burgemeester in Haren en tot voor kort waarnemend burgemeester in Terschelling – in Stichtse Vecht (Breukelen, Loenen en Maarssen) benoemd werd.

De Kruif werd begin maart al veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk, en 240 uur werkstraf voor het witwassen van geld. Ze kocht met geld dat was verdiend met hennepteelt onder meer drie auto’s, een jetski, een boot en een caravan.