Wc-papier op de kaart: dit zijn genderneutrale toiletten

Webdesigner Emily Waggoner pint rollen wc-papier op een kaartje. Op die plekken kunnen transgenders kiezen naar welke wc ze willen.

Transgenders mogen in North-Carolina niet naar het toilet van hun nieuwe sekse. Daar is vorige week een wet over aangenomen. Want zijn die toiletten er wel, dan zouden mannen die in transitie zijn naar vrouw de privacy schenden van vrouwen in damestoiletten. Ook denken de politici dat mannen misbruik zullen maken om vrouwen op wc’s te belagen.

Belachelijk? Dat vinden in ieder geval tachtig CEO’s van grote bedrijven. In een open brief lieten de topmannen van onder meer Apple, Twitter, Facebook, YouTube, Airbnb, Dropbox en Paypal, hun afkeuring blijken.

“We zijn teleurgesteld in uw beslissing om deze discriminerende wetgeving door te voeren. (…) Wij, het bedrijfsleven, zijn van mening dat de wet het voor bedrijven in het hele land veel moeilijker maakt om de beste en slimste studenten en werknemers aan te trekken en te behouden. Het zal ook het toerisme beïnvloeden, evenals nieuwe bedrijven en economische groei.”

Webdesigner Emily Waggoner was het er ook niet mee eens en besloot vast te leggen waar transgenders een genderneutraal toilet kunnen bezoeken. Op een Google Maps pint Waggoner rolletjes wc-papier op plekken waar transgenders naar de wc kunnen. Ze vraagt bedrijven om hun steun uit te spreken en aan te geven of er een genderneutrale wc is. Inmiddels staan er ruim 130 bedrijven op het kaartje, waaronder veel horecazaken.

Tegenover BBC Trending zegt ze “verwoest” te zijn door de nieuwe wet. “Het is belangrijk om niet op te geven en juist solidariteit te betuigen. Hoe meer bedrijven worden toegevoegd, hoe meer support er komt”, betoogt Waggoner. Het interactieve kaartje is inmiddels al ruim 100.000 keer bekeken en wordt nog dagelijks aangevuld.