Spelersmakelaars verdienden 9,5 miljoen

Liefst 267 geregistreerde zaakwaarnemers zijn actief in het Nederlandse profvoetbal. Zij ontvingen het afgelopen jaar in totaal 9,5 miljoen euro van de Nederlandse clubs uit de eredivisie en de eerste divisie voor hun werk bij de totstandkoming van spelerscontracten en transfers. Ajax betaalde volgens cijfers die de KNVB donderdag openbaarde het meeste aan spelersmakelaars, namelijk een bedrag van ruim 3,2 miljoen euro. PSV volgt met 2,6 miljoen euro en Feyenoord is de nummer drie met ruim 1 miljoen euro. De KNVB houdt volgens richtlijnen van de wereldbond FIFA sinds 1 april 2015 een register bij van zogenoemde geregistreerde intermediairs. Daar hoort bij dat de bond ieder jaar – uiterlijk 31 maart – de namen van die spelersmakelaars publiceert en de bemiddelingskosten openbaart. (ANP)