VN: EU moet te hulp schieten op Griekenland

Volgens de organisatie verslechteren de omstandigheden voor vluchtelingen in Griekenland.

Vluchtelingen wachten om geregistreerd te worden op Lesbos.
Vluchtelingen wachten om geregistreerd te worden op Lesbos. ANP / Arie Kievit

Er is meer hulp nodig vanuit de EU om de vluchtelingenproblematiek in Griekenland het hoofd te bieden. Dat laat de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR weten in een persbericht.

De organisatie vraagt ook om toezicht op de waarborging van de mensenrechten van Syrische vluchtelingen als zij eenmaal in Turkije zijn. De VN vrezen dat sommige Syriërs vanuit Turkije weer worden gedeporteerd naar hun eigen land. Donderdag spraken Turkse migratiedeskundigen en asieladvocaten ook hun zorgen uit over de uitvoering van het vluchtelingenakkoord.

Zowel Griekenland als Turkije zijn er enkele dagen voordat Turkije vluchtelingen gaat opnemen nog niet klaar voor, aldus de VN. Zo zou er dringende hulp van de EU nodig zijn bij het registreren van migranten in Griekenland.

Volgens de organisatie verslechteren in dat land de omstandigheden voor vluchtelingen. Een deel van de vluchtelingen slaapt in de buitenlucht op de grond, de sanitaire voorzieningen zijn slecht en voedseldistributie gaat chaotisch, aldus de VN. Donderdagavond zouden drie mensen gewond zijn geraakt bij steekpartijen. De VN noemen de “kans op paniek” aanwezig.

Maandag van start

In het akkoord dat door de Turkse regering is gesloten met EU-regeringsleiders, is afgesproken dat vluchtelingen die op de Griekse eilanden arriveren worden teruggestuurd naar Turkije. Maandag willen de landen daarmee beginnen. De EU neemt in ruil Syrische vluchtelingen op uit het land.

Volgens persbureau AP zijn er zo’n 51.000 mensen gestrand in Griekenland, merendeels oorlogsvluchtelingen. Daarvan verblijven zo’n 11.000 migranten in Idomeni, een plaats bij de Grieks-Macedonische grens.