‘Vijf EU-landen verzetten zich tegen lidmaatschap Oekraïne’

Nederland, Frankrijk, Duitsland, België en Oostenrijk zouden zich jarenlang hebben verzet tegen een EU-lidmaatschap voor dat land.

Promotiemateriaal van GeenPeil wordt afgedrukt voor aanvang van het Oekraine referendum op 6 april.
Promotiemateriaal van GeenPeil wordt afgedrukt voor aanvang van het Oekraine referendum op 6 april. ANP / Robin van Lonkhuijsen

Vijf EU-landen, waaronder Nederland, hebben zich tijdens de onderhandelingen over het associatieverdrag met Oekraïne verzet tegen een EU-lidmaatschap voor het land. Naast Nederland waren dat Frankrijk, Duitsland, België en Oostenrijk. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

Pogingen van met name Groot-Brittannië, Zweden, Polen en de Baltische staten zouden zijn tegengehouden tijdens de vijf jaar durende onderhandelingsperiode tot 2012. De krant maakte een rondgang langs Duitse, Franse, Belgische, Britse en Litouwse diplomaten en wetenschappers.

De Franse topdiplomaat Pierre Vimont zegt:

“Op de tweejaarlijkse conferentie over samenwerking met oostelijke buurlanden was er steeds dezelfde discussie: een groep landen, waartoe de Baltische staten, Polen, Groot-Brittannië en Zweden behoren, die in de eindtekst altijd een notie wilde opnemen over vooruitzicht van lidmaatschap. Maar een tweede groep landen hield vol dat het niet de tijd is om hierover te praten en weigerde zich vast te leggen op enige belofte voor de toekomst.”

Woensdag is het referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne, in het leven geroepen door paraplu-organisatie GeenPeil. Veruit het grootste deel van de ruim driehonderd pagina’s in het verdrag gaat over handel: er worden beloftes over en weer gedaan door de EU en Oekraïne om een vrijhandelszone tot stand te brengen. De belangrijkste strekking is dat Oekraïne zijn handelswetgeving in overeenstemming zou gaan brengen met die van de EU.

Zo’n zeventien pagina’s in het document gaan over politieke afspraken. De EU wil een ‘politieke associatie’ aangaan met het land. Het is vooral dit deel waar tegenstanders van het verdrag zich tegen uitspreken. Zij zien hierin signalen of zelfs bewijs dat het verdrag Oekraïne warmdraait voor een EU-lidmaatschap. Er staat niet in het verdrag dat de associatie kan leiden tot een lidmaatschap.