Vierde SP’er keert niet terug in Tweede Kamer

Farshad Bashir (28) betrad in 2008 als jongste Kamerlid ooit de landelijke politiek.

SP-kamerlid Farshad Bashir tijdens een debat in de Tweede Kamer.
SP-kamerlid Farshad Bashir tijdens een debat in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat / ANP

Farshad Bashir (28), die in 2008 als jongste Kamerlid ooit de landelijke politiek betrad, zal zich de komende verkiezingen niet verkiesbaar stellen. Dat heeft hij in een interview met de Leeuwarder Courant bekendgemaakt. Hij is de vierde SP’er die aankondigt niet meer op de kandidatenlijst te verschijnen.

Eerder lieten Paul Ulenbelt, Sharon Gesthuizen en Arnold Merkies al weten niet in de SP-fractie terug te zullen keren. De SP-fractie kent nu vijftien leden.

‘Fris’ de kamer verlaten

Bashir zegt tegen LC dat hij “fris” de Kamer wil verlaten:

“Ik vind dat je als parlementariër niet te lang in de Kamer moet zitten. De democratie is gebaat bij een goede doorstroming. [...] Je moet niet op een moment komen dat je bij het meubilair gaat horen.”

Wat Bashir hierna gaat doen, weet hij nog niet.

Belastingen en wonen

Bashir, voormalig raadslid van Leeuwarden, was net één dag twintig jaar oud toen hij in januari 2008 als SP-fractielid actief werd. In de Kamer houdt hij zich bezig met onder meer belastingen. Ook was hij lid van de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties.

Farshad Bashir werd geboren in de Afghaanse hoofdstad Kabul en vluchtte in 1997 met zijn ouders naar Nederland. Bashir groeide op in het Friese Mantgum, een dorpje tussen Sneek en Leeuwarden. Hij werd in 2002 lid van de SP. Hij was het eerste lid van de Tweede Kamer van Afghaanse afkomst.