Kreeften- seizoen

Foto ANP / JONAS ROOSENS

Restaurateur Joop Braakhekke tijdens een veiling van de eerste gevangen Oosterscheldekreeft. De eerste kreeft van het seizoen werd opgevist door kreeftenvisser Gerrie van den Hoek en aangeboden aan Braakhekke, die het schaaldier voor 25.000 euro veilde. Hij deed een dringende oproep om gul te geven. KWF Kankerbestrijding financiert met de opbrengst een deel van het onderzoek naar nieuwe behandeling van alvleesklierkanker. Die kan de levensduur van een patiënt aanzienlijk verlengen. Braakhekke lijdt zelf aan de ziekte. De ‘kookgek’ had nog een tip voor de bereiding van de Zeeuwse delicatesse: „Snijd de kort gekookte kreeft in tweeën, leg de helften op een gietijzeren bakplaat, maar niet te lang. Bak in hete boter een tak rozemarijn en giet de boter over de kreeft. Kreeft blijft zo kreeft.” (ANP)