Veel clubs voelen zich gepakt door FC Twente

Bij eredivisieclubs heerst onvrede over het gesjoemel bij de Enschedese club, die oneerlijk voordeel zou hebben genoten. Hebben zij een punt?

„Niemand zit te wachten op de liquidatie van FC Twente, maar ik snap heel goed dat clubs zich boos maken nu blijkt dat het niet zuiver is gegaan.” Het was „met de pet van commissaris van de [belangenbehartiger] Eredivisie CV”, dat Feyenoord-directeur Eric Gudde deze week in VI de frustraties richting FC Twente benoemde. Volgens Gudde leven zowel in de top – wegens het aandeel tv-gelden dat FC Twente opstreek – als bij clubs in degradatiezorgen „logische vragen”.

Hebben clubs een punt? FC Twente heeft vanaf 2013 vooral zichzelf voor miljoenen benadeeld met het wurgcontract met investeerder Doyen tot aan de exorbitante vergoeding aan de zaakwaarnemer van Dusan Tadic. De belangrijkste prestaties die van invloed zijn op de verdeling van televisiegelden werden in de periode 2008-2012 behaald. Voor zover bekend liep FC Twente toen binnen de lijntjes.

De ranglijst over tien seizoenen is bepalend voor de verdeling. Een plek hoger of lager scheelt tonnen. Na het afgelopen seizoen (onder meer twee keer puntenaftrek) is FC Twente uit de top-drie gevallen, waardoor het nog ‘maar’ 6,5 miljoen euro ontving. Moet dat lager zijn? Concurrenten kunnen betogen dat prestaties van FC Twente vanaf 2013-’14 ondeugdelijk zijn; het tijdperk waarin het met KNVB-regels en moraliteit niet meer zo nauw genomen werd in Enschede.

FC Twente stelde donderdag „begrip te hebben voor het ongenoegen” en „alles in het werk te stellen om het vertrouwen in de club te herstellen”.

De tot dusver aangetoonde misstanden bij FC Twente begonnen in februari 2014, toen een additionele overeenkomst met investeerder Doyen getekend werd buiten de KNVB om. FC Twente werd dat seizoen derde en bereikte de Europa League. De KNVB heeft bij de straf over de Doyen-kwestie afgelopen december verklaard dat FC Twente geen UEFA-licentie had mogen krijgen.

Een tweede aangetoonde misstand is het gesjoemel rond de Tadic-transfer naar Southampton in de zomer van 2014. Daarbij werd de helft van de commissie voor de zaakwaarnemer (totaal 3,6 miljoen euro) verzwegen. Daarmee is de licentiecommissie misleid, constateerde onafhankelijk onderzoeker Ben Knüppe vorige maand. FC Twente stond onder curatele van de KNVB en moest voor elke (grote) uitgave dekking aantonen. Hoewel met de opbrengst van Tadic de mislukte speler Kasper Kusk werd gehaald, is het maar de vraag of FC Twente later die zomer Hakim Ziyech aan had kunnen trekken. FC Twente kreeg al een boete omdat het bij het contracteren van Ziyech niet wachtte op goedkeuring van de KNVB.

De frustratie van veel clubs, en met name Feyenoord, zit hem in het aantrekken van Ziyech. De voormalig aanvoerder is met zijn uitstekende spel in hoge mate verantwoordelijk voor het enigszins overeind blijven van het elftal van FC Twente. Feyenoord was in die zomer van 2014 ook in de markt voor hem.

Het eigen imago van FC Twente is op dit moment een ondergeschikt probleem. Uiterlijk dit weekend moet de club tot een crediteurenakkoord komen met oud-bestuurders die ook investeerder waren. Als zij hun vorderingen niet kwijtschelden heeft de vergadering van de licentiecommissie maandag – enige agendapunt FC Twente – mogelijk een fatale afloop.

    • Bart Hinke