Bol.com stopt met verkoop boeken van Das Mag

Online warenhuis bol.com is gestopt met de verkoop van de boeken van uitgeverij Das Mag. Dat maakte oprichter Toine Donk gisteren bekend. Aanleiding is onenigheid over kortingen die bol.com eist. In een mail gaf bol.com te kennen bij weigering „de nodige stappen” te zetten. Een van die stappen is nu dus dat de gedrukte boeken van Das Mag niet meer door bol.com worden verkocht. Daniël Ropers, directeur van bol.com, betreurt de gang van zaken. In een mail laat hij weten: „Wij hebben contact met Das Mag opgenomen over samenwerking. Terugblikkend moeten we constateren dat het eerste contact stroef is verlopen.” De korting van 47 procent die bol.com vraagt, is overigens op zichzelf niet ongebruikelijk. Libris en AKO vragen hogere percentages. Toch maken meerdere uitgevers bezwaar tegen de eisen van bol.com. In contracten van de retailer staat bijvoorbeeld dat de ‘uitgever garandeert dat: het handelen van Uitgever en/of de boeken van Uitgever de reputatie en/of het imago van bol.com niet zullen schaden.’

    • Toef Jaeger