Kosten onderwijs omhoog door meer studenten

In 2014 gaven alle onderwijsinstellingen samen 33,4 miljard euro uit, blijkt uit cijfers van het CBS.

Studenten in een collegezaal aan de Oudemanhuispoort van de Universiteit van Amsterdam.
Studenten in een collegezaal aan de Oudemanhuispoort van de Universiteit van Amsterdam. Foto Robin Utrecht / ANP

Het onderwijs is in de tien jaar sinds 2004 3,6 miljard euro duurder geworden. De onderwijsinstellingen gaven in 2014 samen 33,4 miljard uit, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Het schrijft de stijging onder meer toe aan groei van het aantal mensen dat een opleiding volgt.

Het aantal 17- tot 24-jarigen dat zich schoolt, steeg in tien jaar met 28 procent, terwijl die leeftijdscategorie maar 7 procent groeide. De kosten voor onderwijspersoneel namen in tien jaar slechts 400 miljoen euro toe, vooral door stijging van het aantal leerlingen per leerkracht.

De laatste jaren gingen vooral banen verloren in basis- en voortgezet onderwijs. In 2014 werkten er 138.000 mensen, waar dat er in 2009 nog 155.000 waren. De krimp in personeel komt daarmee uit op ongeveer 11 procent.

    • Joram Bolle