Toch weer sterfgeval na ebolabesmetting in Liberia

Op 14 januari werd het land nog ebolavrij verklaard, voor de derde keer in een jaar.

Mensen die vorig jaar de grens tussen Liberia en Sierre Leone overstaken, werden gecontroleerd op het ebolavirus.
Mensen die vorig jaar de grens tussen Liberia en Sierre Leone overstaken, werden gecontroleerd op het ebolavirus. Foto Zoom Dosso / AFP

Een vrouw is donderdag in Liberia gestorven aan het ebolavirus, bijna drie maanden nadat het West-Afrikaanse land ebolavrij was verklaard. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevestigd. Enkele weken geleden registreerde buurland Guinee ook nieuwe ebola-uitbraken.

Twitter avatar WHO WHO A new case of #Ebola is confirmed in #Liberia. Investigation and #EbolaResponse now underway

Sinds dinsdag beschouwt de WHO ebola niet langer als bedreiging voor de mondiale volksgezondheid, maar desondanks waarschuwwde ze dat een “hoog niveau van waakzaamheid en responscapaciteit” moet worden gehandhaafd. De WHO riep alle landen op per direct de reis- en handelsrestricties met Guinee, Liberia en Sierra Leone op te heffen.

Twee keer eerder ebolavrij

Op 14 januari dit jaar werd Liberia door de WHO ebolavrij verklaard, na Guinee en Sierra Leone. Op die dag was er 42 dagen geen ebolabesmetting geregistreerd, twee keer de incubatietijd van de ziekte. Liberia is al twee keer eerder ebolavrij verklaard - in mei en in september vorig jaar - om enkele maanden later toch weer een besmetting te registreren.

Op 17 maart werden in Guinee nieuwe ebolabesmettingen bekend, uren nadat Sierra Leone opnieuw ebolavrij was verklaard. Zeven van de acht besmette personen in Guinee zijn inmiddels overleden.

Sinds de ebola-uitbraak eind 2013 zijn bijna 30.000 mensen besmet geraakt met het ebolavirus, bijna allemaal in Guinee, Sierra Leone en Liberia. Ruim 11.300 van hen zijn aan het virus gestorven, bijna vijfduizend in Liberia. Het was daarmee de grootste ebola-epidemie ooit.