‘Russische economie in 2015 met 3,7 procent gekrompen’

De Russische economie wordt geplaagd door lage olieprijzen en sancties van het Westen.

De Russische president Vladimir Poetin bij een vergadering met onder meer zijn ministers van Financiën en Economische Zaken.
De Russische president Vladimir Poetin bij een vergadering met onder meer zijn ministers van Financiën en Economische Zaken. Foto Alexei Druzhinin / Reuters

De Russische economie is in 2015 met 3,7 procent gekrompen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit overheidsstatistieken, melden Russische media vrijdag.

Het Russische bbp komt hiermee voor 2015 uit op 80,8 biljoen roebel, omgerekend ruwweg 1,04 biljoen euro. De Russische economie krimpt al sinds medio 2014. De waarde van de roebel is sinds dat jaar al met 55 procent gedaald.

Sancties en olieprijzen

De Russische economie wordt geplaagd door een hele reeks aan problemen. Zo heeft het land flink te lijden onder de sancties die het Westen heeft ingesteld vanwege de annexatie van de Krim en vanwege de steun van Moskou aan separatisten in Oost-Oekraïne. Daarnaast heeft Rusland last van de lage prijs voor olie, ‘s lands belangrijkste exportproduct.

De sectoren die het hardst getroffen werden door de economische neergang waren de groot- en detailhandel en de bouw, die respectievelijk met 10 en 7,4 procent krompen. Ook de horeca (5,3 procent) en de verwerkingsindustrie (5,1 procent) moesten inleveren. De landbouwsector deed het daarentegen goed en groeide met 3,1 procent.