Rotterdam is een soort fotosafari geworden

Foto: Walter Herfst

Het thema van de NRC fotowedstrijd in de maand april is Architectuur. Fotograaf Walter Herfst (51) documenteerde onlangs de Nederlandse wederopbouwkerken en de nieuwe bebouwing langs de IJ-oever van Amsterdam-Noord (Uitgeverij Architectura & Natura). Hij trekt er vaak op uit in zijn woonplaats Rotterdam.

“Rotterdam is een soort van fotosafari geworden. Rotterdammers zijn trots op hun stad en laten er graag hun camera op los. Het gevaar is dat je al snel dezelfde foto’s krijgt: steeds weer die Erasmusbrug, de Rotterdam en nu ook het nieuwe station.

Ik raad iedereen aan om je een keer om te draaien of iets meer context toe te voegen. Het toevallige en alledaagse laat veel zien van de ziel van een stad, de genius loci. Opgeruimde foto’s zijn vaak klinisch.

Ik werk ook als tuin- en landschapsfotograaf en zie de stad graag als een landschap. Op deze foto zijn de oprijzende torens voor mij bergwanden, het Weena een rivier en in de brei van Rotterdam Noord kan ik verdwalen. Ik ben een romanticus. De horizon doet me ook verlangen naar een andere, niet zo artificiële wereld.

Sporen in het stadsweefsel

Het beeld roept ook persoonlijke herinneringen bij me op. In mijn twintigersjaren was dit mijn speelterrein. Er stond een hertenkampje met een paar uitgaanshonken. Net als in de natuur toont het stadsweefsel altijd sporen van zowel oude als nieuwe elementen. Ik laat ze graag met elkaar communiceren. In het gebouw van de Nationale Nederlanden zie je ook nog het oude stadshuis weerspiegeld.

Het mooie aan fotografie is dat het de verschillende elementen vrij democratisch kan registreren. Dat wordt hier versterkt door het neutrale, bleke licht. Alles krijgt daarin evenveel waarde. Er hoeft voor mij zeker niet altijd een helder blauwe lucht of zonnetje te zijn.

Door de hoogte valt er veel te ontdekken. Het geeft een monumentale, maquetteachtige uitstraling. Ik stond hier in de lounge van een advocatenkantoor. Het raam kon maar 45 graden open. Mijn statief stond met twee poten buiten op de vensterbank. Het was een behoorlijk duizelingwekkende en spannende exercitie.

Foto’s bekijken en zelf inzenden kan op foto.nrc.nl. Het thema van de maand april is Architectuur.