Pfeijffer maakt nieuwe toneel- bewerking dagboek Anne Frank

Foto Merlijn Doomernik

Ilja Leonard Pfeijffer schrijft een nieuwe toneelbewerking van het dagboek van Anne Frank, die vanaf oktober 2017 op tournee gaat. De voorstelling wordt volgens de makers veel kleiner en intiemer dan de productie Anne, van Jessica Durlacher en Leon de Winter, die twee jaar geleden in première ging in het nieuwe Theater Amsterdam en daar nu nog elke zondagavond wordt gespeeld. Het nieuwe stuk wordt geregisseerd door Johan Doesburg en geproduceerd door het theaterbureau Hummelinck Stuurman. De tournee duurt bijna vijf maanden.

Pfeijffer baseert zijn bewerking op de eerste versie van Het Achterhuis uit 1947. Hij beschrijft zijn stuk als „een verslag van een bizar experiment waarbij mensen jaren worden opgesloten in één ruimte en nauwelijks contact hebben met de buitenwereld waarvan zij slechts weten dat die hun vijandig is gezind”. Pfeijffer zegt dat zijn stuk ook meer aandacht zal besteden aan de andere Achterhuis-bewoners dan in allerlei eerdere versies.

De komende maanden wordt via audities gezocht naar een hoofdrolspeelster. Wel is al bekend dat ook Oda Spelbos, Marie Louise Stheins en Hajo Bruins zullen meespelen.

Over de auteursrechten op het werk van Anne Frank is nog een juridische strijd gaande. Wettelijk komen die zeventig jaar na de dood van de auteur te vervallen, waarna iedereen ermee kan doen wat hij wil. Het Anne Frank Fonds probeert echter te bewijzen dat vader Otto Frank, die in 1980 stierf, als co-auteur moet worden bestempeld. Dat zou de copyrights nog tot 2050 verzekeren.

Het Fonds was mede-initiatiefnemer van het grootschalige Anne, maar wordt bij de komende toneelversie niet betrokken. (NRC)