Paul Scheffer wil moratorium op uitbreiding EU

De EU moet niet verder uitbreiden. Dat schrijft hoogleraar Europese Studies Paul Scheffer in een opiniestuk. „Er moet een moratorium voor de komende 15-20 jaar worden afgekondigd op verdere uitbreiding.”

Europees Parlement in Straatsburg. Foto Koen Suyk / ANP

Ook Oekraïne kan geen aanspraak maken op lidmaatschap van de EU, schrijft Scheffer.„Daarvoor is het land niet alleen te veel verscheurd tussen Oost en West, maar ook nog eens een gebrekkige rechtsstaat en doortrokken van corruptie.” Maar Scheffer onderstreept wel het belang van een ja-stem in het referendum volgende week over het associatieverdrag met Oekraïne. Met een handelsverdrag kan de EU bijdragen aan „de ontwikkeling van een land dat qua omvang en ligging een strategische positie inneemt”.

Scheffer houdt een pleidooi voor het versterken en beschermen van de buitengrens van Europa. „De verdere versoepeling van de binnengrenzen vraagt immers om een versteviging van de buitengrens. Niet om Europa af te sluiten voor de wijdere wereld, maar wel om een duurzame toenadering mogelijk te maken over de grenzen die het continent eeuwenlang hebben verdeeld.” Het gaat er volgens Scheffer om dat we „Duitsers, Zweden, Roemenen en Letten als medeburgers gaan ervaren. Daar zijn we nog ver van verwijderd.” Als Europa „een waardengemeenschap” wil zijn, dan moet het volgens Scheffer ook „een veiligheidsgemeenschap” willen worden.

Het opiniestuk van Scheffer is een ingekorte versie van het slothoofdstuk van zijn essay van De Maand van de Filosofie: De vrijheid van de grens.