Partij coke kwijt bij onderzoek naar corruptie

Drugsonderzoek Tijdens een onderzoek naar een corrupte douanier wist de politie dat er een partij cocaïne in de haven zou aankomen. Bij de controle ging iets mis.

De scan van de container waarin 220 kilo cocaïne zat die de politie niet kon vinden.
De scan van de container waarin 220 kilo cocaïne zat die de politie niet kon vinden. Foto: Tammy van Nerum

De politie is bij een groot en langlopend onderzoek naar corruptie bij de douane in de Rotterdamse haven een grote partij cocaïne kwijtgeraakt. Hoofdverdachte in het onderzoek is de 55-jarige douanier Gerrit G. die in de Rotterdamse haven verdachte containers moest selecteren voor extra controle.

Tijdens het onderzoek naar Gerrit G. kreeg de politie in februari 2015 aanwijzingen dat er op een containerschip uit Panama 220 kilo cocaïne was verstopt in een lading met ananassen. De straatwaarde van de drugs bedroeg ten minste 6 miljoen euro.

Vanwege deze aanwijzingen besloot de politie om alle containers op dit schip te controleren. In totaal werden 206 containers geopend voor visuele inspectie. Omdat dat niets opleverde zijn 25 containers door een speciale scanner gehaald die wordt gebruikt voor de opsporing van drugs. Ook dat leverde niets op, zo blijkt uit het onderzoeksdossier dat NRC heeft ingezien.

De dag na de controle, zo heeft de politie achteraf vastgesteld, hebben de betrokken criminelen een van die gescande containers ongezien naar een loods in Krimpen aan de Lek gebracht. De cocaïne is waarschijnlijk daar gelost. Het is niet duidelijk waarom de politie deze container niet is gevolgd.

Enkele dagen later bleek uit afgeluisterde gesprekken tussen twee verdachten dat in een van de gescande containers wel degelijk cocaïne heeft gezeten. „Weet je waarom ze het niet gepakt hebben?” hoort de politie een van de verdachten zeggen. „Omdat die pallets tegen elkaar aan staan. Daar konden ze niet doorheen kijken.”

Advocaat Jan Boone, die een van de verdachte drugshandelaren bijstaat, vraagt zich af of de politie de containers met drugs bewust heeft doorgelaten. Boone heeft naar aanleiding van de verdwenen partij cocaïne om opheldering gevraagd bij het Openbaar Ministerie. „Het doorlaten van drugs mag alleen na een bijzondere toets en daarover is in het dossier niets terug te vinden.”

Uit het onderzoek naar corruptie blijkt dat er enorme bedragen zijn betaald aan Gerrit G. De corrupte douanier kreeg voor zijn diensten 7,5 procent van de totale straatwaarde van de drugs die hij doorliet. De zending van 220 kilo cocaïne leverde Gerrit G. een bedrag op van 350.000 euro, zo blijkt uit zijn strafdossier. Bij zijn aanhouding vorig jaar april vond de politie een zwarte tas met daarin ruim 1 miljoen euro aan contanten.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam wil vanwege de gevoeligheid van dit onderzoek geen vragen beantwoorden. Het onderzoek naar corruptie bij de douane is momenteel nog in volle gang.