Nerveuze Lieuwe Westra wint Driedaagse na sterke tijdrit

tekst

Lieuwe Westra
Lieuwe Westra Foto Kristof van Accom AFP/Belga

Lieuwe Westra heeft donderdag de Driedaagse De Panne gewonnen. De Nederlander van de Kazachstaanse Astana-ploeg werd vierde in de afsluitende tijdrit over ruim veertien kilometer, maar dat was ruim voldoende om de twaalf seconden op klassementsleider Alexander Kristoff goed te maken. De Pool Maciej Bodnar won de tijdrit.

Westra was al twee keer als tweede geëindigd in de Driedaagse, waar veel renners zich voorbereiden op de Ronde van Vlaanderen, die zondag wordt gereden.

In de tijdrit had de Fries na 5 kilometer al negen seconden gewonnen op de Noor, die na een tegenvallend voorjaar op tijd de vorm lijkt te hebben hervonden. Vorig jaar won Kristoff de Ronde van Vlaanderen.

„Het waren spannende uren voorafgaand aan deze tijdrit”, vertelde Westra nadat hij uiteindelijk 25 seconden sneller was dan Kristoff in de tijdrit in badplaats De Panne. „Ik kon bijna niet rustig blijven, was echt superzenuwachtig. Ik wilde niet nog eens een keer tweede worden.” Behalve Bodnar eindigden ook de Duitser Tony Martin en de jonge Zwitser Tom Bohli nog voor hem in de tijdrit. Maar voor het klassement ging het enkel nog tussen Westra en Kristoff, de Noor van Katjoesja eindigde als tweede op dertien seconden.

Westra: „Het gevoel op de fiets was niet eens heel goed, maar de tijd was voldoende. Ik heb deze wedstrijd heel graag op mijn erelijst, ik ben er heel trots op, maar ik heb dit zeker ook te danken aan mijn ploeg.” (ANP)