Kabinet: berichten over terugsturen Syriërs ‘zeer zorgelijk’

Vicepremier Asscher vindt dat Europese Commissie berichten moet “verifiëren” en eventueel actie moet ondernemen.

Vluchtelingen bij de Grieks-Macedonische grens.
Vluchtelingen bij de Grieks-Macedonische grens. Foto AFP / Bulent Kilic

De berichten dat Turkije vluchtelingen terugstuurt naar Syrië zijn “zeer zorgelijk”. Dat zei vicepremier Asscher (PvdA) vrijdag op een persconferentie na afloop van de ministerraad. Hij zegt dat het aan de Europese Commissie is om uit te zoeken of de berichten kloppen en eventueel actie te ondernemen.

Asscher reageerde vrijdag op een rapport dat mensenrechtenorganisatie Amnesty donderdag naar buiten bracht. Daarin staat dat Turkije sinds half januari op grote schaal vluchtelingen uit Syrië naar dat land zou terugsturen, terwijl deze Syriërs vanwege de oorlogssituatie in hun land beschermd zouden moeten worden.

De beschuldiging aan het adres van Turkije komen op een pikant moment omdat maandag het akkoord tussen de EU en Turkije over de vluchtelingencrisis moet ingaan. In het akkoord is afgesproken dat vluchtelingen die op de Griekse eilanden arriveren worden teruggestuurd naar Turkije. Maandag willen de landen daarmee beginnen. De EU neemt in ruil Syrische vluchtelingen op uit het land. Doel van de afspraken is om de migranteninstroom naar Europa in te dammen.

Verschillende oppositiepartijen, waaronder de ChristenUnie en GroenLinks, vinden dat het akkoord niet in werking kan treden als de berichten van Amnesty kloppen. Asscher wil dat de berichten eerst “geverifieerd” worden en zei vrijdag dat de Europese Commissaris voor migratie, Dimitris Avramopoulos, daarvoor maandag naar Ankara gaat. “De afspraken met Turkije zijn glashelder. Turkije moet zich houden aan het internationaal recht”, alduas Asscher.

Twitter avatar JoelVoordewind Joël Voordewind Reactie Koenders op Amnesty Rapport Turkije te slap. Niet eerst onderzoeken maar uitzettingen as maandag opschorten en dan onderzoeken!

VN waarschuwen voor illegale deportaties

De Europese Commissie liet vrijdag weten dat het terugsturen van vluchtelingen op maandag voorlopig doorgaat. “De voorbereiding is goed op weg. We zorgen ervoor dat de alles volgens de juridische regels en internationale standaarden verloopt”, zei een woordvoerder van de commissie vrijdag tegen het ANP.

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, dat nauw is betrokken bij de uitvoering, vroeg vrijdag om garanties dat er geen deportaties plaatsvinden. De Europese Commissie bezweert dat deze „rode lijn” niet wordt overschreden. De vluchtelingenorganisatie maakt zich verder ernstige zorgen over de humanitaire situatie van vluchtelingen in Griekenland. Brussel zegt zich “maximaal” in te spannen om hier verbetering in te brengen.