Na alle ophef is zij de nieuwe Kinderombudsman

Kinderombudsman

Marc Dullaert heeft een opvolger: hoogleraar Margrite Kalverboer. „Alleen als onafhankelijk denker word je serieus genomen.”

Foto Anp

Nederland zou het máánden zonder Kinderombudsman moeten stellen, zo was de grote angst in februari. De termijn van zittend Kinderombudsman Marc Dullaert werd niet verlengd. Hij is per 1 april, deze vrijdag, vertrokken.

Maar het is de Nationale Ombudsman en de Tweede Kamer gelukt, op een paar dagen na. Als er niks geks meer gebeurt, stemt een meerderheid van de Kamer volgende week dinsdag voor Margrite Kalverboer als nieuwe Kinderombudsman.

Kalverboer (1960) is bijzonder hoogleraar Kind, (Ortho)pedagogiek en Vreemdelingenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar optredens in de media gingen tot nu toe vooral over de rechten van minderjarige vreemdelingen. Ze kwam op voor gewortelde kinderen zonder verblijfsvergunning, zoals de Limburgse jongen Mauro. Kalverboer vindt verblijfsrecht op zijn plaats als dat in het ontwikkelingsbelang van het kind is.

Maar Kalverboer oriënteerde zich breder dan dat, vertelt ze aan de telefoon, „alleen, het vreemdelingenrecht komt sneller in het nieuws”. Ze promoveerde op onderzoek naar de Raad voor de Kinderbescherming, over ernstige opvoedingsproblematiek. Ze werkte ook jarenlang als gedragswetenschapper in een jeugdgevangenis. „Ik streef naar gelijke behandeling van alle kinderen in Nederland. Ik maak geen onderscheid tussen rechtsgebieden, maar kijk naar kwetsbare kinderen in kwetsbare situaties.”

Carla van Os eindigde als tweede op de aanbevelingslijst van de Tweede Kamer, zij lobbyde jarenlang voor Defence for Children. Nu doet Van Os in Groningen promotieonderzoek, aan het instituut dat Kalverboer oprichtte: het Onderzoeks- en Expertisecentrum voor Kinderen en Vreemdelingenrecht. De twee wisten van elkaar dat ze gesolliciteerd hadden. Van Os zegt „heel blij te zijn voor alle kinderen in Nederland” dat Kalverboer Kinderombudsman wordt.

Sommige politieke partijen – zoals de VVD – vonden Dullaert te activistisch. Maar dat heeft Kalverboer niet bang gemaakt voor boze politici, zegt ze. Zij benadert alles vanuit de inhoud, vertelt ze, met als basis het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties.

Lid van een politieke partij is ze nooit geweest. „Ik ben een onafhankelijk denker en dat is volgens mij cruciaal: alleen als je zo’n onafhankelijke positie inneemt, word je serieus genomen. Ik kijk naar de vraag wat kinderen nodig hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen.”

    • Annemarie Kas