Opinie

    • Marcel van Roosmalen

Mohammed VI

De Marokkaanse koning Mohammed VI was voor een korte vakantie naar Amsterdam gekomen. Stadszender AT5 hield ons op de hoogte van dit privébezoek. De koning droeg steeds een andere outfit – dan weer een gele kaftan, dan weer een leren jas, bij harde wind een mutsje – als hij naar buiten kwam, had hij wel consequent een donkere zonnebril op. Hij was klein en gedrongen, het woord ‘ollekebolleke’ drong zich op.

Wat opviel was de adoratie die hem ten deel viel. Elke dag stonden honderden van zijn Marokkaanse onderdanen op hem te wachten voor het Waldorf Astoria Hotel aan de Herengracht. Als hij verscheen werden ze helemaal gek.

Op een dag deelde hij thee met koekjes uit.

Thee en koekjes!

„Ik zie het Beatrix en Obama nog niet doen”, zei een jonge Marokkaan, „maar deze geweldige koning wel!”

Daar had hij misschien een punt, hoewel je natuurlijk nooit zeker wist wat er in het hoofd van onze koning zou knappen als we met een paar honderd Nederlanders in het oranje naar Lech zouden komen om hem toe te juichen.

Er waren wel meer dingen die een Nederlandse koning niet zou doen. Als Willem-Alexander hetzelfde was geweest als ‘M6’ lag Sander van de Pavert vanwege Lucky TV al heel lang ergens vastgebonden in een kelder. Je kon veel van de Oranjes vinden, maar ze namen tenminste geen vierhonderd familieleden, vrienden en medewerkers mee op een citytrip en lieten geen muren uit dure hotels slaan omdat die in de weg stonden. Maar goed, ze hadden dan ook niet van zulke onderdanen, die hele dagen smekend onder de ramen stonden.

Alles wat de koning in Amsterdam deed, vervulde deze Marokkanen met trots. Een vrouw die al drie dagen voor het hotel stond was ‘helemaal gelukkig en vervuld van zijn goedheid’ omdat hij na het avondeten even naar buiten was gekomen – luid gejuich weer – om te informeren of zijn onderdanen misschien honger hadden.

„Hij is de hele tijd bezig met ons”, zei ze. „Hij houdt heel erg van arme mensen.”

Vlak voor zijn vertrek doneerde de koning dertigduizend euro voor de nieuwbouw van een moskee in Geuzenveld, daarna waren er drie vliegtuigen nodig om al zijn spullen naar de volgende halte van zijn Europese vakantie te brengen. De Herengracht werd afgezet vanwege het in vrachtwagens laden van zijn bezittingen.

Zijn onderdanen hoorde je daar niet over, die juichten heel hard toen ze hem in een zwarte Mercedes zagen stappen.

    • Marcel van Roosmalen