Maarten Schurink wordt nieuwe voorzitter SVB

De vorige voorzitter van de Sociale Verzekeringsbank werd ontslagen vanwege problemen rondom pgb’s.

Een kantoor van de Sociale Verzekeringsbank in Leiden
Een kantoor van de Sociale Verzekeringsbank in Leiden Foto: Koen Suyk / ANP

Maarten Schurink is vanaf 17 mei voorzitter van de Raad van Bestuur van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dat heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) vrijdag bekendgemaakt na de ministerraad.

Schurink werkt sinds 2010 als gemeentesecretaris in Utrecht. Daarvoor werkte hij onder andere bij de gemeente Dordrecht en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Chaos met pgb’s

De SVB is de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor het uitbetalen van onder andere pensioenen en het persoonsgebonden budget (pgb). Vooral de pgb’s leidden in de afgelopen jaren tot chaos. Sommige patiënten ontvingen geen zorg, omdat hun hulpen niet op tijd werden betaald.

De heisa leidde tot het ontslag van de vorige bestuursvoorzitter, Nicoly Vermeulen. Zij was vier jaar lang voorzitter van de SVB, maar werd eind januari weggestuurd door staatssecretaris Klijnsma. Sindsdien werd het voorzitterschap tijdelijk waargenomen door raadslid José Lazeroms.