‘Longarts voor tuchtrechter om dood 21-jarige’

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg is sprake van een calamiteit.

Foto Jerry Lampen / ANP

Een longarts van het Tergooi-ziekenhuis moet zich verantwoorden voor het overlijden van een 21-jarige man. De Inspectie voor de Gezondheidszorg legt die zaak aan de tuchtrechter voor, meldt onderzoeksprogramma Argos vrijdag.

Het programma heeft het onderzoeksrapport in handen waarin de Inspectie zijn oordeel uitspreekt. Het slachtoffer, enkel aangeduid met zijn voornaam Rogier, stierf in november 2014, dertien uur nadat hij was opgenomen met flinke pijn op zijn borst. Bij zijn overlijden was nog geen diagnose gesteld, lag de patiënt niet aan de monitor en is Rogier niet gezien door een specialist.

Calamiteit

Om die reden is volgens de Inspectie sprake van een calamiteit. Dat is niet door het ziekenhuis gemeld bij de Inspectie, wat wel had gemoeten. De zaak kwam pas aan het licht toen nabestaanden aan de bel trokken.

Het schandaal strekt nog verder. Argos zegt over informatie te beschikken die erop duidt dat er zwijggeld is betaald aan de nabestaanden van het slachtoffer.

Het radioprogramma gaat zaterdag om 14.00 uur uitgebreid op de zaak in. Vorige maand reconstrueerde Argos het onverwachte overlijden van Rogier in een uitzending.