Lekker naar de film, in goed gezelschap van de muizen

Bioscoopzalen in Amsterdam zitten altijd vol. Ook als er géén kaartjes zijn verkocht.

Een muis eet van popcorn op de grond. Still uit video-opname tijdens een film in Pathé De Munt.
Een muis eet van popcorn op de grond. Still uit video-opname tijdens een film in Pathé De Munt. foto Het Parool

‘We zullen ermee moeten leven. We hebben geen keus.” Stadsecoloog Remco Daalder zegt het lachend. Muizen zijn een bekend fenomeen in de Amsterdamse binnenstad. Toch veroorzaakte een filmpje van Het Parool, waarin muizen tijdens een film ongegeneerd door een bioscoopzaal rennen, voor veel opschudding op Facebook. „Nu ga ik echt niet meer naar de bios” las je in de reacties. Maar het zijn echt niet alleen filmhuizen waar de muis zich thuis voelt.

„Ze zitten overal”, zegt Daalder. „Maak je geen illusies. Waar mensen gaan, zijn muizen. Op het Centraal Station lopen er altijd wel een paar over het spoor, maar ook in supermarkten, groenstroken en cafés. Ik durf te wedden dat zelfs de meest gerenommeerde restaurants er last van hebben.”

Pathé De Munt, waar de muizen gefilmd werden, liet Het Parool weten maatregelen te willen nemen tegen de muizenoverlast. Daalder adviseert de bioscopen een kat aan te schaffen. De natuurlijke vijand van de muis is het „simpelste en effectiefste bestrijdingsmiddel”.

„Dat is volstrekt zinloos”, reageert Rutger Severens van Pathé. „Katten eten maximaal een muisje per dag. Bovendien willen we uit hygiënisch oogpunt geen enkel dier in de bioscoop hebben. Dus ook geen katten.” Met diervriendelijke preventiemethoden en extra schoonmaakrondes gaat Pathé nu proberen de muizen uit de filmzaal te verjagen.

De aanblik of geritsel in de kast is voor sommigen al genoeg om spontaan buikpijn te krijgen, maar waarom zijn we eigenlijk zo bang voor de kleine knaagdiertjes; ze doen toch niemand kwaad? „Mensen schrikken van onverwachte bewegingen”, zegt stadsecoloog Daalder. „Dat brengt ons oer-instinct naar boven: we moeten altijd op onze hoede zijn voor gevaar.”

Andersom geldt het niet. De muizen op het filmpje laten zich niet afschrikken als bezoekers de bioscoopzaal binnenkomen. Integendeel – de popcornjacht duurt tijdens de film onverminderd voort. Daalder: „Muizen zijn gewend aan mensen in de buurt, en slim genoeg om geen eten te zoeken in iemands broekpijp.”

Volgens de GGD zijn muizen in de bioscoop niet gevaarlijk, hoogstens onhygiënisch. De kans om gebeten te worden of uitwerpselen binnen te krijgen is te verwaarlozen zolang je je eten direct opeet. Popcorn op de vloer van de bioscoopzaal kan je daar dus maar beter laten liggen. Helemaal geen eten meenemen zou nog beter zijn, maar dat maakt die anderhalf uur natuurlijk een stuk minder aangenaam. Er zit dus niets anders op dan het extra gezelschap bij de film gewoon te accepteren.

    • Marlie van Zoggel