‘Kopstuk al-Shabab gedood bij droneaanval VS’

Hassan Ali Dhoore was betrokken bij twee aanslagen in de Somalische hoofdstad Mogadishu.

Archieffoto uit 2011 van al-Shababstrijders in Somalië.
Archieffoto uit 2011 van al-Shababstrijders in Somalië. Foto Mohamed Sheikh Nor / AP

Bij een Amerikaanse droneaanval in Somalië is een belangrijke leider van terreurbeweging al-Shabab om het leven gekomen. Dat melden bronnen bij de Amerikaanse regering, schrijft persbureau AP vrijdag.

Hassan Ali Dhoore was betrokken bij twee aanslagen in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Bij de droneaanval kwamen ook zeker twee anderen om het leven. Al-Shabab is een aan al-Qaeda gelieerde organisatie die veel aanslagen en aanvallen pleegt in het grotendeels anarchistische Somalië.

Aanslagen

De eerste aanslag waarbij Dhoore betrokken was, vond plaats tijdens de kerstdagen van 2014. Toen viel al-Shabab een legerkamp met militairen van de Afrikaanse Unie aan. In maart 2015 bestormden terreurstrijders het Maka Al-Mukarramah-hotel in Mogadishu. Daarbij lieten zeker zeventien mensen het leven.

Al-Shabab is een Somalische terreurgroep die onder andere achter het bloedbad in een Keniaans winkelcentrum in 2013 zat. In april 2015 kwamen bij een aanval op de Garissa University College 147 mensen om het leven. In 2011 werd al-Shabab verdreven uit Mogadishu door een Afrikaanse troepenmacht. Sindsdien pleegt de terreurorganisatie aanslagen in het hele land, waarbij vaak hotels en andere toeristische hotspots het doelwit zijn.