Geschreeuw op de Herengracht, tot 4.15 uur

Het privébezoek van de Marokkaanse koning Mohammed VI zorgde voor een hoop hysterie. De koning, die van vrijdag tot woensdag in het luxe Waldorf Astoria op de Herengracht verbleef, trok dagenlang vele fans. In een filmpje is te zien hoe huilende en wildenthousiaste Marokkaanse Nederlanders achter dranghekken hard joelen wanneer de koning naar buiten komt. „Ook aan de achterkant van het hotel was het vreselijk”, zegt Ruud van Marion, bewoner van de Keizersgracht. „Tot kwart voor vijf in de ochtend stonden ze met veel lawaai en geschreeuw vrachtwagens uit te laden.”

Op AT5 verklaart een fan de populariteit van de koning: hij zou „zo normaal zijn gebleven”. Maar toen de koning vertrok stonden op de gracht tientallen taxi’s klaar om Mohammed VI en zijn 400 familieleden, vrienden en personeel te vervoeren. Donderdagmiddag werden nog steeds vrachtwagens volgeladen met Perzische tapijten. Ook zou de koning een muur hebben laten slopen in het hotel voor meer ruimte. Met dat „zo normaal” valt het dus wel mee.

Het hotel heeft inmiddels per brief excuses aangeboden aan omwonenden en schrijft dat de politie te weinig te hulp schoot. Een woordvoerder van de politie laat weten dat zij vooraf niet waren geïnformeerd en dat de verantwoordelijkheid dan vooral bij het hotel ligt.

    • Daan Borrel