Journalist Ron Abram (79) is overleden

Abram was van 1975 tot 1993 hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad (AD).

Foto Juan Vrijdag / ANP

Journalist Ron Abram is donderdag op 79-jarige leeftijd overleden. Abram was van 1975 tot 1993 hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad (AD). Ook was hij voorzitter van journalistenvakbond NVJ.

Het AD schrijft op de website: “Met Ron Abram verliezen we een icoon van de krant. Hij belichaamde het AD. Toegankelijk, met warmte, dichtbij zijn lezers.”

Aron Isodoor Abram (Jakarta, 1937) zat als kleine jongen in een kamp, tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, samen met journalist Joop van Tijn. In VN zei hij in 2007: “In het kamp ging het om de moeders. Dat we ook een vader hadden, vergaten we. De moeders drongen bij de gaarkeuken naar voren om zoveel mogelijk voedsel voor ons te bemachtigen. Ze waren verpleegster, schooljuf en lijfwacht tegelijk.”

Begin jaren zestig was Abram copywriter bij een reclamebureau. In 1966 begon hij bij het AD, als opmaakredacteur. Na zijn jaren bij het AD, werd hij kort hoofdredacteur van het Agrarisch Dagblad en het Nieuwsblad Transport, om vervolgens bij de NVJ te komen. Als NVJ-voorzitter roerde zich onder meer tijdens de overnameperikelen van krantenuitgeverij PCM, en toen de pers onder vuur lag na de moord op Pim Fortuyn in 2002. Abram was ook voorzitter van andere persclubs: de stichting van de Raad voor de Journalistiek, het Genootschap van hoofdredacteuren en het Persvrijheidsfonds.

NRC

In een interview met De Journalist uit 1996 vertelde hij dat hij ook ooit bij NRC solliciteerde: ‘Ik heb een fantastische valse start gemaakt in de journalistiek. Ik had een sollicitatiegesprek bij M. Rooij, toen hoofdredacteur van de NRC. ‘Wat vindt u van onze krant?’ vroeg hij. Ik antwoordde dat ik het een slechte krant vond, die voor verbetering vatbaar was. Vervolgens drukte Rooij op een belletje, er kwam iemand binnen en Rooij zei: ‘Wilt u de heer Abram uitgeleide doen?’