Duitse oud-minister Genscher (89) gestorven

Hans-Dietrich Genscher speelde een sleutelrol bij de Duitse eenwording en het einde van de Koude Oorlog.

Foto Marcel van Hoorn / ANP

Hans-Dietrich Genscher, de voormalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken, is donderdagnacht op 89-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn kantoor in Berlijn. Genscher was minister van 1974 tot 1992 en speelde een sleutelrol bij de Duitse eenwording in 1990.

De liberale politicus is in zijn huis in Wachtberg-Pech gestorven aan een hartaanval.

Geliefd

Genscher geldt als een van de meest geliefde politici in Duitsland en kende ook internationaal veel aanzien. Tijdens zijn ministerschap was de politicus ook leider van de liberale partij FDP.

Volgens NRC-correspondent Juurd Eijsvoogel in Berlijn was Genscher lange tijd het gezicht van de Duitse buitenlandse politiek. Hij zegt:

“Genscher speelde tijdens een politiek cruciale periode een heel belangrijke rol. Mede dankzij hem is het uiteenvallen van het Oostblok en de Duitse eenwoorden vreedzaam verlopen. Hij is verschrikkelijk belangrijk geweest voor Duitsland en voor de manier waarop het einde van de Koude Oorlog is verlopen.”

Geboren in Oost-Duitsland

Genscher werd geboren in Halle, een stad die na de Tweede Wereldoorlog in de DDR kwam te liggen. In 1952 vluchtte hij naar West-Duitsland, waar hij in 1965 voor het eerst plaatsnam in de Bondsdag.

Ook na zijn pensioen bleef Genscher politiek actief. Zo speelde hij jarenlang een belangrijke rol bij de vrijlating van de Russische oud-oliemagnaat Michail Chodorkovski .

Geheel onomstreden was Genscher niet. In 1991 speelde hij een rol bij het uiteenvallen van Joegoslavië, door onafhankelijkheidsverklaringen van Kroatië en Slovenië te steunen. Hij deed dit tegen de wil van de rest van Europa en de VS. Volgens sommigen gaf Genscher zo een aanzet tot de Balkanoorlog, die uiteindelijk aan duizenden mensen het leven zou kosten.