Dit Zweedse Wild Westpretpark vangt vluchtelingen op

High Chaparral is door het stevige Zweedse winterweer maar drie maanden per jaar open. De rest van de tijd is er ruimte genoeg.

Screenshot High Chaparral

Voor vluchtelingen, met name Syrische, is Zweden een van de populairste bestemmingen. Prognoses van het aantal dat in 2016 naar Zweden komt lopen op tot 160.000. Dat betekent dat er creatief gezocht moet worden naar plekken waar ze kunnen worden opgevangen. Zo’n creatieve plek is High Chaparral, normaal gesproken een Wild Westpretpark in Zuid-Zweden. Hoe het leven voor de Syrische vluchtelingen eruitziet, valt te bekijken in een gelijknamige korte documentaire.

High Chaparral is maar drie maanden per jaar geopend. De rest van het jaar staan de namaak-saloon en kartonnen cowboys werkloos toe te kijken hoe dikke pakken sneeuw het park veranderen van een omgeving waar Lucky Luke zich thuis voelt tot één waar de kerstman zijn hart op kan halen. Een van de initiatiefnemers is Ali Yehya, die zelf in de jaren negentig uit Libanon vluchtte. Vroeger werkte hij in het pretpark, nu is hij manager van het wintervluchtelingenkamp.

Witte dingen

In totaal zijn er zeshonderd bedden in High Chaparral. “Mijn grootvader zou dit ook gedaan hebben,” zegt Emil Erlandsson, de eigenaar en ‘sheriff’ van het park.

“Hij heeft dit park gebouwd met de geest van de Amerikaanse settlers.”

Volgens Yehya begrijpen de vluchtelingen de plek niet echt: “We hebben mensen die naar buiten kijken en zeggen: ‘Wat zijn die witte dingen?’ Dan zeggen we: dat is sneeuw.”

Kinderen kunnen onderwijs volgen, de vluchtelingen zijn volgens Yehya vrij om te gaan en staan waar ze willen: “Dit is één van de beste kampen in Zweden.” Toch is er een probleem, want in de zomer gaat het park weer open. De ‘sheriff’ probeert de vluchtelingen aan een nieuwe plek te helpen: “We hebben zes maanden de tijd om met een oplossing te komen.”