Dit zijn de boeken die we deze week voor je bespreken

Met recensies van ‘De eenzame stad’ van Olivia Laing, ‘The Violet Hour’ van Katie Roiphe, ‘Rivieren’ van Martin Michael Driessen, ‘Alles van waarde’ van Lodewijk van Oord, ‘Tijd’ van Rüdiger Safranski en ‘Duitse daders’ van Frits Boterman.

 • ●●●●

  Olivia Laing: : De eenzame stad

  olivia

  Is eenzaamheid beter te verwoorden of te verbeelden? En hoe zit dat met de dood – het ultieme moment van eenzaamheid? Schrijfsters Olivia Laing en Katie Roiphe zoeken naar antwoorden in hun nieuwe boeken.

  Vertaling: Laura van Campenhout. De Bezige Bij, 352 blz. € 24,90

 • ●●●●

  Anja Sicking: Ferrari’s in de hemel

  anja

  In de vierde roman van Anja Sicking (1965), lezen we hoe tussen 1971 tot 2014 de onderlinge verhoudingen tussen een vader, moeder, twee dochters en een zoon zich ontwikkelen. Het conformisme is bij Sicking onontkoombaar.

  Lebowski, 198 blz. € 19,99

 • ●●●●

  Martin Michael Driessen: Rivieren

  martin

  Goed schrijven, of zo schrijven dat veel mensen het ‘goed’ vinden is niet zo moeilijk. Er zijn cursussen voor. Maar soms zie je aan een schrijver wat geweldig schrijven is. Zoals bij een schrijver als Martin Michael Driessen.

  Van Oorschot, 144 blz. € 17,99

 • ●●●●●

  Lodewijk van Oord: Alles van waarde

  lodewijk

  Net als zijn debuut Albrecht en wij zweeft Lodewijk van Oords tweede roman tussen parodie en aanklacht. Dat ging in het debuut wel strakker: het tempo van Alles van waarde is onregelmatig, met zijn onelegante tijdsprongen en flitsontknoping.

  Cossee, 237 blz. € 18,95

 • ●●●●●

  Pieter Waterdrinker: Poubelle

  pieter

  De nieuwe roman van Pieter Waterdrinker (1961) biedt honderden pagina’s vertelplezier, maar toch blijkt aan het eind van de rit niet alles goed te zijn gegaan: op belangrijke momenten stelt de roman teleur.

  Nijgh & Van Ditmar, 544 blz. € 21,50

 • ●●●●●

  Adam Johnson: Als het lot lacht

  adam

  Adam Johnson (1967) kreeg de Pulitzer-prijs voor zijn Noord-Korea-roman Gestolen leven. Zijn verhalen zijn net zo goed, blijkt uit Als het lot lacht. Ze zijn geschreven met een verraderlijk lichte toets, die de beklemming alleen maar versterkt.

  Vert. Miebeth van Horn. Signatuur, 252 blz. € 19,99

 • ●●●●●

  Sara Taylor: De kust

  sara

  Het is interessant wat Sara Taylor (1988) doet in haar debuutroman; het opentrekken van een stijlregister van heb-ik-jou-daar. De landschapsbeschrijvingen in het boek zijn soms mooi, maar vaak al te uitvoerig en clichématig.

  Vert. Jan de Nijs. Ambo Anthos, 320 blz. € 21,99

 • ●●●●●

  Virginie Despentes: Het leven van Vernon

  virginie

  Net als in haar spraakmakende, later verfilmde romandebuut Baise-moi schetst Virginie Despentes in haar nieuwe roman de Franse zelfkant. Dit keer bekritiseert ze de vernietigende rol die Facebook in onze samenleving speelt.

  Vert. Jan Versteeg. De Geus, 415 blz. € 22,95

 • ●●●●●

  Rüdiger Safranski: Tijd

  rudiger

  Wat doet de tijd met ons en wat doen wij met de tijd? Ons vervelen? Maar lege tijd bestaat niet. Safranski’s boek biedt vele zaken met een tijdsdimensie. En de filosoof pleit ook voor een ‘nieuwe tijdspolitiek’.

  Vert. Mark Wildschut. Atlas Contact, 218 blz.
  € 21,99

 • ●●●●

  Markus Gabriel: Waarom we vrij zijn als we denken

  markus

  In het onlangs vertaalde Waarom we vrij zijn als we denken attaqueert de Duitse filosoof Markus Gabriel (1980) het ‘eurocentrisme’: het standpunt dat de geest een verzameling hersenprocessen is. Dit is niet een boek dat je iemand kunt aanraden die geïnteresseerd is in de filosofie van de geest.

  Vert. Huub Stegeman. Boom, 304 blz. € 24,90

 • ●●●●

  Paul Teule: Vrijheid voor gevorderden

  paul

  Vrijheid staat hoog op het lijstje van maatschappelijke deugden, maar niemand weet wat vrijheid precies behelst. Paul Scheffer en Paul Teule gaan op zoek.

  Boom, 202 blz. € 19,90

 • ●●●●

  Frits Boterman: Duitse daders

  frits

  Frits Boterman komt met zijn boek Duitse daders met een nieuw standaardwerk van de Duitse bezetting. Op één vraag geeft hij tegengestelde antwoorden.

  De Arbeiderspers, 573 blz. € 27,50

 • ●●●●●

  Femke van Wiggen: Olga

  femke

  Sinds de vroege dood van ballerina Olga de Haas zijn haar prestaties vergeten. Wel geldt haar tragische ondergang als een schandvlek voor andere dansers.

  De Geus, 317 blz. € 19,95

 • Lees ook

 • Column: Arjen Fortuin

  arjen

  Heeft u een haakje? Ik hoorde het h-woord een paar jaar geleden voor het eerst in een gesprek met een literair agent, die me uitlegde hoe uitgevers naarstig op zoek zijn naar datgene waarmee een boek uit de grijze massa gewone romans te halen is.

 • Interview: Rob van Essen

  rob

  Lummelen met een uitkering. Geen probleem in de jaren tachtig. De geprezen auteur Rob van Essen deed het ook. Waarom?