Wereld wordt dikker, maar Nederlander is relatief dun

Obesitas Vroeger woonden de meeste dikkerds in de VS, nu in China. En van de West-Europese mannen is de Nederlander het dunst.

Foto ANP / Roos Koole

De Nederlandse man is de slankste van West-Europa, maar toch gemiddeld te dik. In 2014 had de gemiddelde Nederlandse man een BMI van 25,9. De verschillen met de Deense en Franse mannen – op plaats twee en drie – zijn klein. Mensen met een gezond, superslank tot mollig postuur hebben een BMI (body mass index) tussen 19,5 en 25,0.

De Nederlandse vrouw is minder uniek in West-Europa. Zwitserse en Franse vrouwen zijn slanker – veel slanker zelfs. Zwitserse vrouwen hebben gemiddeld een BMI van 23,7. De Nederlandse vrouwen-BMI zit precies op de grens van ‘gezond’ en ‘te dik’: 25,0.

Dit zijn Nederlandse details uit een wereldwijd onderzoek naar het dikker worden van de wereldbevolking in de afgelopen 40 jaar. The Lancet zette de publicatie op 1 april online.

„De wereld is vetter en gezonder.” Zo vat de Britse epidemioloog George Smith het giga-onderzoek samen in een commentaar dat hij op verzoek van The Lancet schreef. In 40 jaar tijd steeg de wereld-BMI van vrouwen van 22,1 naar 24,4. Bij mannen ging hij van 21,7 naar 24,2. Het betekent dat mensen, afhankelijk van hun lengte, ongeveer 5 tot 10 kilo zwaarder werden.

Als het gaat om aantallen mannen en vrouwen met obesitas, gingen in 1975 de Verenigde Staten en Rusland bij de mannen respectievelijk vrouwen aan de leiding. In de top-zes stonden ook de West-Europese landen Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Nu staat China bij vrouwen en mannen op één. Brazilië, Mexico en India verdrongen de West-Europese landen.

Levensverwachting stijgt

In de 40-jaarsperiode tussen 1975 en 2014 waar de obesitasonderzoekers naar keken, steeg de levensverwachting van de wereldbevolking van 59 naar 71 jaar, schrijft commentator Smith. Maar de hoop dat dikker ook gezonder betekent, slaat hij meteen dood. Dikker heeft niet heel direct met dood te maken. De mensen die nu oud worden, waren 40 jaar geleden gemiddeld nog slanker. De levensverwachting op de wereld steeg de afgelopen decennia grotendeels door het verdwijnen van de dood door infectieziekten – en door de afname van ondervoeding.

De onderzoekers verzamelden gegevens over 19,2 miljoen mensen, gerapporteerd in bijna 2.000 onderzoeken. De lijst met auteurs van het artikel beslaat vijf bladzijden, dichtbedrukt in een klein lettertype. Het toegankelijkst zijn de gegevens op de interactieve website ncdrisc.org.