Curaçaose loterijbaas na acht jaar veroordeeld

Robbie dos Santos moet ruim 35 miljoen euro betalen en krijgt twee jaar voorwaardelijke celstraf.

MFK-leider Gerrit Schotte (L) wordt gefeliciteerd door Robbie Dos Santos (R), na de uitslagen van de verkiezingen in 2012.
MFK-leider Gerrit Schotte (L) wordt gefeliciteerd door Robbie Dos Santos (R), na de uitslagen van de verkiezingen in 2012. Foto Michael Kooren / ANP

De Curaçaose loterijondernemer Robbie dos Santos moet 72,5 miljoen Antilliaanse gulden (ruim 35 miljoen euro) betalen voor onder meer witwassen. Dat heeft de rechtbank in Willemstad bepaald. Ook krijgt hij twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. De eis was vier jaar, waarvan een voorwaardelijk.

Uit het vonnis blijkt dat Dos Santos wordt beschuldigd van witwassen, vuurwapenbezit, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.

Het Openbaar Ministerie deed er ruim acht jaar over om het bewijs rond Dos Santos rond te krijgen. Dos Santos, eigenaar van Robby’s Lottery, bekende schuld, maar volgens hem waren de overheid en het OM op de hoogte van de illegale loterijen. De overheid liep veel belastinginkomsten mis door deze bedrijven.

Moord op Helmin Wiels

Dos Santos, halfbroer van de voormalig minister van financiën George Jamaloodin, werd twee jaar geleden opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de moord op politicus Helmin Wiels, maar kort daarna weer vrijgelaten.

‎Dos Santos en Jamaloodin zijn nog steeds verdachte in de moordzaak. Jamaloodin was tussen 2010 en 2012 minister in het kabinet van Gerrit Schotte.‎ Schotte werd in 2010 de eerste premier van Curaçao, toen de Nederlandse Antillen werden ontmanteld. Dos Santos was een van de belangrijkste geldschieters van Schottes partij, MFK.