‘Chaos’ rond km-heffing België

De invoering van de kilometerheffing in België ging vrijdagmorgen gepaard met veel protest en opstoppingen. Vrachtwagenchauffeurs blokkeerden wegen in Wallonië.

Bij de grensovergang naar België op de A16 bij Hazeldonk stond een lange rij vrachtwagens op de vluchtstrook. Het verkeer van en naar Luxemburg kreeg op de E411 met een blokkade van Waalse vrachtwagenchauffeurs te maken ter hoogte van Achêne, zo’n 30 kilometer ten zuiden van Namen. Aan de Nederlands-Belgische grens stonden sommige vrachtwagens twee uur langs de kant om het vereiste tolkastje te installeren.

Vrachtwagenchauffeurs die door België rijden moeten vanaf vrijdag een kilometerheffing betalen. Truckers zijn verplicht in hun cabine een kastje te plaatsen dat de gereden kilometers registreert op basis van gps-gegevens. Chauffeurs die zonder kastje rijden, riskeren een boete van 1.000 euro. (ANP)