‘Indiaas bouwbedrijf vervolgd voor poging tot moord’

Zo’n honderd meter aan viaduct in aanbouw stortte op een verkeersweg. 24 mensen kwamen om.

Het viaduct stortte donderdag op een drukke verkeersweg.
Het viaduct stortte donderdag op een drukke verkeersweg. AP / Bikas Das

Het Indiase bouwbedrijf IVRCL is aangeklaagd voor poging tot moord en criminele samenzwering. Dat meldt CNN. Het bedrijf was verantwoordelijk voor de bouw van het viaduct dat donderdag instortte in de Indiase stad Kolkata, waardoor 24 mensen om het leven kwamen. Meer dan tachtig mensen raakten gewond.

Eerder vrijdag werd bekend dat vijf topmensen van het bedrijf waren opgepakt en werden verhoord. De aannemer had in 2007 de opdracht voor het project gekregen en sindsdien werden verschillende deadlines niet gehaald. Volgens persbureau AP waren er voor het incident al zorgen onder projectontwikkelaars over de haast waarmee het viaduct werd afgerond.

Zo’n honderd meter aan viaduct in aanbouw stortte donderdag op een drukke verkeersweg met voetgangers, auto’s, taxi’s en vrachtwagens. Veel inwoners van de stad hielpen bij het onder het puin vandaan halen van slachtoffers en het leger rukte uit. In totaal werden 67 mensen levend van het puin bevrijd. De zoekacties zijn inmiddels gestopt.

Tegen de drukte

Volgens persbureau AP zijn ingenieurs aan het kijken naar een gedeelte van het viaduct dat nog dreigend boven het rampgebied hangt. Als daar een oplossing voor is, zal het viaduct langzaam uit elkaar worden gehaald.

Het viaduct, ongeveer net zo breed als de verkeersweg daaronder, werd gebouwd om de verkeersdrukte te verminderen. Een topman van IVRCL zei tegen AP in een persconferentie dat “70 procent van het viaduct was afgerond zonder een ongeluk”.