Politicus onterecht bespied

Inlichtingendienst AIVD heeft onrechtmatig informatie verzameld over de Bonairiaanse oud-minister en partijleider Jopie Abraham. Dat heeft de commissie die toezicht houdt op de AIVD vastgesteld.

Volgens minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) betreft het „een korte periode” en heeft hij inmiddels „maatregelen” getroffen. Plasterk maakte de uitkomst van het onderzoek van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) bekend in een brief aan Abraham.

De CTIVD deed onderzoek nadat Abraham eind vorig jaar een klacht had ingediend over de werkwijze van de AIVD. Volgens Abraham heeft de geheime dienst Bonairiaanse politici bespioneerd toen zij met het Nederlandse kabinet onderhandelden over de aansluiting bij Nederland. Sinds 2010 is Bonaire deel van Nederland.

Wat de AIVD verkeerd gedaan heeft, meldt Plasterk niet. Het CTIVD-rapport is „geheim”. NRC berichtte eerder dat de AIVD tussen 2005 en 2010 in een illegale operatie politici op Bonaire had bespioneerd.

    • Joep Dohmen