Tweedehands blijkt ‘Vijftig Tinten’ een flop

In juli 2012 vestigde E.L. James nog een Brits record met Fifty Shades of Grey, het eerste deel van haar erotische trilogie. Binnen elf weken verkocht ze er meer dan een miljoen paperback-exemplaren van. Daarmee versloeg ze Dan Brown en J.K. Rowling. Een kleine vier jaar later blijken die boeken onverkoopbaar.

Phil Broadhurst, manager van een charityshop in Swansea in Wales, klaagt op Facebook over een overdosis mommy porn. „We waarderen al uw donaties”, schrijft hij, „maar minder ‘Vijftig Tinten’ en meer lp’s uit de jaren zestig en zeventig zou fijn zijn.”

Nieuw is de klacht niet. Ook in september 2013 wezen eigenaars van Britse liefdadigheidswinkels op de duizenden onverkoopbare exemplaren van ‘Vijftig-Tinten’-titels in hun opslag. Bijkomend probleem: de boeken waren niet te recyclen, omdat ze zijn ingelijmd. Een speciale Facebookpagina, ‘50 Ways to Kill 50 Shades of Grey’, bood vervolgens creatieve manieren aan om van de boeken af te komen.

Andere Britse liefdadigheidsprojecten delen de klacht van Broadhurst niet. Een winkel in Liverpool bezit geen enkel exemplaar, zegt de manager in The Guardian. De eigenaar van een Rode Kruis-boekhandel in Kent geeft aan dat daar met name thrillerschrijvers veel worden gedoneerd: Lee Child, Karin Slaughter. „We leven hier in een rustig afgelegen dorpje.”

    • Roderick Nieuwenhuis