‘Akkoord over beveiliging luchthaven Zaventem’

Het vliegveld was voor de aanslagen al niet veilig genoeg, stelde de politie deze week in een open brief.

Belgische agenten bewaken toegangswegen van luchthaven Zaventem.
Belgische agenten bewaken toegangswegen van luchthaven Zaventem. Foto Yves Herman / Reuters

De vakbonden van de luchthavenpolitie en de Belgische overheid hebben een akkoord bereikt over de beveiliging van de Brusselse luchthaven Zaventem. Dat melden Belgische media.

Iedereen die op het vliegveld aankomt zal vanaf nu worden gescreend, de grootste eis van de vakbonden. Ook zal het luchthavenpersoneel strenger worden gecontroleerd. Auto’s zullen door middel van nummerplaatherkenning al gecheckt worden als ze naar de luchthaven rijden. De inhoud van het akkoord is nog niet officieel bekendgemaakt, maar Jan Adam van politievakbond ACV heeft details prijsgegeven.

Open brief

Agenten van de luchthavenpolitie klaagden deze week in een open brief over de veiligheid van de luchthaven, waar op 22 maart twee zelfmoordaanslagen plaatsvonden. De luchthaven van Brussel was voor de aanslagen niet veilig genoeg, is de strekking van die brief:

“We schrijven 22 maart 2016. Voor elke politieman of – vrouw, op welke politiedienst dan ook werkzaam op de luchthaven van Zaventem, een datum waarvan hij/zij wist dat hij zou plaatsvinden. We hoopten allemaal dat we op deze datum niet aan het werk zouden zijn.”

De agenten hadden vooral kritiek op de toegankelijkheid van het vliegveld. Zonder controle kon iedereen de vertrek- en aankomsthal betreden. De luchthavenpolitie dreigde afgelopen weekend met een staking als de veiligheid niet zou verbeteren.

Toegankelijkheid

Volgens de politievakbonden is het akkoord een compromis. Volgens de agenten zou iedereen die de luchthaven betreedt gecontroleerd moeten worden en zouden er geen personenvoertuigen in een straal van honderd meter van het gebouw mogen komen.

De vakbonden wachten nog op een antwoord van minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken over de financiële tegemoetkoming voor de extra controles.

Luchthaven binnenkort open

Met het akkoord kan de luchthaven binnenkort weer opengaan. Wanneer is nog niet duidelijk. De luchthaven zal wel maar een vijfde van de capaciteit, ongeveer achthonderd vertrekkende reizigers per uur, kunnen verwerken.

De aanslagen in Brussel kostten aan zeker 32 mensen het leven. Ongeveer tachtig mensen liggen nog in het ziekenhuis, volgens het Crisiscentrum.