Achtung! Duitsland wil de wereld (weer) redden

De wereld is volkomen dolgedraaid, Europa voelt zich zwak, radicaal rechts is overal in opkomst – maar de Duitsers komen te hulp!

Dat is de boodschap van een hilarische Duitse videoclip en Rammstein-parodie vol Duitse zelfspot, die tegelijk een politieke boodschap heeft. ,,Achtung! Germans on the rise (but this time we are fucking nice)’’, zingt een laag dreunende stem in Engels met een rollende Duitse R.

Bij beelden van demonstranten die foto’s van Donald Trump, Geert Wilders en Marine Le Pen meedragen,  klinken teksten als ,,We have once been stupid too’’, en ,,Maniacs with wicked hair, we have already been there.’’ De Duitse geschiedenis is nooit ver weg in deze clip, die donderdag deel was van het ZDF-programma Neo Magazine Royale.

Het is een Duitsland dat de rest van wereld de les leest, met een in ironie gedrenkt links nationalisme. “Deutsch: nice. Deutsch: liberal. Deutsch: Weltmeister. Deutsch: multicultural. Deutsch: we cycle. Deutsch: recycle. Deutsch: European”, klinkt de stampende tekst in heavy metal verpakking, bij beelden van zoenende homo’s, vrolijke rennende mensen met EU-vlaggen, joden en arabieren die elkaar omhelzen, iemand die voorleest uit de grondwet.

Komiek Jan Böhmermann neemt met dit lied niet alleen het rechtse populisme onder vuur. Het ‘Goede Duitsland’, of wat zich daarvoor houdt, wordt niet alleen opgeroepen wakker te worden en op te komen voor de  waarden van het democratische, naoorlogse Duitsland, het wordt ook danig bespot. De vreemdelingenhaters kunnen maar beter oppassen, want de goede Duitsers in hun Birkenstock-sandalen staan klaar om in de tegenaanval te gaan.

“We are no longer murderous vandals, we come after you in socks and sandals.”