6,5 miljoen Nederlandse vrachtwagenritten over Belgische wegen

Vanaf 1 april krijgen vrachtwagens die over Belgische wegen rijden te maken met kilometerheffing.

dagelijks rijden er bijna 18.000 Nederlandse vrachtwagens op de Belgische wegen.
dagelijks rijden er bijna 18.000 Nederlandse vrachtwagens op de Belgische wegen. foto Marco de Swart / ANP

Van alle Europese vrachtauto’s rijden Nederlandse vrachtwagens het vaakst met goederen van en naar België, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2015 maakten Nederlandse vrachtwagenchauffeurs zeker 13 miljoen buitenlandse ritten, waarvan de helft over de Belgische wegen.

Hoewel er elke dag 17.809 Nederlandse vrachtwagens over de Belgische wegens rijden, zullen de meeste van die chauffeurs weinig van de kilometerheffing gaan merken die vanaf vrijdag 1 april van start gaat voor chauffeurs die door België rijden. Volgens het CBS maakten Nederlandse vrachtvoertuigen bij vier van de vijf ritten naar onze zuiderburen vorig jaar namelijk gebruik van een voertuig uit de schoonste milieuklassen. Dat is gunstig, omdat de emissienorm van de vrachtauto bepaalt hoe hoog de kilometerheffing is.

Truckers zijn verplicht in hun cabine een kastje te installeren dat de gereden kilometers registreert op basis van gps-gegevens. De Nederlandse vervoerdersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) pleitte eerder voor uitstel van de tol vanwege problemen met de kastjes. Daarvan zijn er inmiddels zo’n 400.000 verspreid. Circa vijfhonderd Nederlandse transporteurs zouden echter nog niet voldoende werkende exemplaren in huis hebben.

Waalse vrachtwagenchauffeurs zijn allerminst te spreken over de invoering van de tolheffing en houden daarom vrijdagochtend blokkade-acties. Volgens de ANWB moeten automobilisten die naar België rijden rekening houden met de acties die zich vooralsnog concentreren op Wallonië

Havengebied

Van de 1,9 miljoen ritten vanuit Nederland naar België, ging meer dan de helft naar de provincies Antwerpen en Belgisch Limburg. Het havengebied in Antwerpen werd met bijna 330 duizend ritten veruit het meest aangedaan. Andere wegen waar Nederlandse vrachtwagens vaak rijden zijn in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Zo was Frankrijk in 2015 goed voor bijna 700 duizend ritten.