30 procent van Europese Syriëgangers teruggekeerd

In totaal zijn zo’n 4000 mensen uit EU-landen afgereisd naar Syrië en Irak, blijkt uit nieuw rapport.

Foto screenshot VTM

Ongeveer een derde van de Europese Syriëgangers is teruggekeerd naar het land van herkomst. In totaal zijn naar schatting 3.900 tot 4.300 mensen uit EU-landen afgereisd naar de oorlog in Syrië en Irak.

Dat blijkt uit een rapport van het Internationaal Centrum voor Contra-Terrorisme (ICCT) in Den Haag, dat vrijdagmorgen verscheen. Het ICCT beschrijft in het rapport – in opdracht van de Nederlandse terreurbestrijdingscoördinator NCTV – niet alleen het profiel van Europese jihadstrijders, maar ook hoe overheden ermee omgaan.

In Europa ligt de nadruk op repressie, concludeert het ICCT. „Hoewel lidstaten preventie vaak benoemen, zijn rechtshandhaving en veiligheidsmaatregelen dominant.” Het aantal ‘administratieve maatregelen’ tegen mogelijke jihadisten, waar geen rechter aan te pas komt, neemt toe. Zoals het intrekken van paspoorten en bevriezen van banktegoeden in Nederland.

‘Meer aandacht voor re-integratie nodig’

Er zou meer aandacht moeten zijn voor re-integratie van jihadisten die in de gevangenis zitten, schrijft het ICCT. Betrokkenen bij de aanslagen in Parijs, in februari en november vorig jaar, zouden in de gevangenis geradicaliseerd zijn. „Er worden strenge straffen uitgedeeld, terwijl er niet altijd rehabilitatieprogramma’s zijn voor als ze weer terugkeren in de samenleving.”

Volgens het rapport is er niet één duidelijk profiel te geven van Syriëgangers. Wel zitten er significant veel bekeerlingen bij, zo’n 6 tot 23 procent. En 90 tot 100 procent komt uit verstedelijkte gebieden, vaak uit dezelfde buurten. „Dat lijkt erop te wijzen dat vriendengroepen gezamenlijk radicaliseren en besluiten te vertrekken.” Ook toont het dat „offline, face-to-face contact nog steeds belangrijk is”.