Stelling van de week: In voor- en tegenspoed, Rood-Wit gaat nooit verloren

Wat beweegt de Rotterdammers, wat is het gesprek van de dag? Elke week legt NRC betrokken stadsbewoners een actuele stelling voor. Reacties en nieuwe stellingen zijn welkom via rotterdam@nrc.nl

Na de degradaties naar de eerste divisie in 2002 en 2010 zaten de Sparta supporters stuk. Desondanks bleven ze hun club trouw. De stelling van deze week is: ‘Hoe slecht Sparta ook scoort, de liefde voor de club gaat nooit over.’

Anton Slotboom (35), journalist en schrijver van het boek Onze Glorie, de wereld van Sparta Rotterdam in elf portretten: „Als kinderen stonden we met onze neus tegen het hek geplakt, onze vaders stonden achter op de tribune bier en jenever te drinken. De club is opgericht door de betere klasse van Rotterdam. Het ging om de kunst van het voetbal, het spel. Begin 1900 had je international Bok de Korver. Die begon niet te juichen als hij scoorde. Dat vond hij zielig voor de tegenstander. Het enige wat hij deed was de bal terugleggen op de middenstip. Die sfeer, dat niet zo bloedfanatieke, is mooi. Die is typerend voor de club.”

Kvert Kreber (32), supporter en schrijver van de column De liefde verdwijnt nooit in online Sparta magazine In the winning mood: „Vroeger ging ik wel eens met mijn opa, later met vrienden. Maar toen Sparta in 2005 naar de eredivisie promoveerde sloeg de vonk pas echt over. Ik dacht: dit is zo gááf! Iedereen gaat met elkaar om, hele gezinnen zitten op de tribune. Toen we verloren heb ik wel eens getwijfeld. Maar dan bloeide de liefde toch weer op. Vanwege de sfeer en de tradities. Verhalen over spelers van vroeger. De broertjes de Nooijer, Hans Eijkenbroek. Dát waren nog eens spelers.”

Jules Deelder (71), dichter, ging vanaf zijn vierde met zijn vader naar elke thuiswedstrijd van Sparta: „Tsja, waarom blijf je Sparta trouw? Sommige dingen zijn niet te verklaren. Ik ben altijd blijven gaan. Naar de thuiswedstrijden, soms ook naar uitwedstrijden. Natuurlijk ging het slecht onder trainer Aad de Mos, dat was een uniek geval. Hij verloor met 0-1 van Excelsior in 2010. Toen kwam die degradatie. Excelsior won toen trouwens onder leiding van trainer Alex Pastoor. Het voelt als poëtische gerechtigheid dat hij Sparta nu weer naar de eredivisie brengt! Want dat gaat gebeuren.”

Rob Westerhof (72), voorzitter van Sparta, lid sinds 1957: „Ik voetbalde er tot mijn zeventiende, in de B-junioren. Net als mijn vader, hij was van 1907. Kan je nagaan. Het is de emotie, de familieband die de mensen aan de club bindt. Al zal dat de komende jaren minder worden. De middenklasse woont buiten de stad, de wijken zijn armer dan vroeger.”

    • Lucette Mascini