brieven

Kijk eens naar voren

Het lijkt een christelijke klaagzang van deze eeuw te worden. De liberalen gedragen zich als een dogmatische ongelovigenkerk waar geen gebedje meer gepreveld mag worden.

Ook collega-theoloog Frank Bosman (17/3) doet zijn beklag over het vermeende fanatisme waarmee D66 en VVD de zichtbaarheid van religie om zeep helpen. De zondagswet ligt aan gort, de bijbel mag niet meer in de Tweede Kamer liggen.

Het lijkt of de toekomst van gelovig Nederland geheel in handen is van de liberalen.

Dat is de wereld op zijn kop. Ook een godshuis is zelf verantwoordelijk voor zijn toekomst. De opstelling van liberale partijen biedt kerken een kans om zich opnieuw ten dienste te stellen aan de samenleving en mee te denken over een groter verhaal dat past bij onze tijd.

Het wordt tijd voor iets nieuws. Een reactionaire houding van gelovigen bevestigt de mening van velen over godsdienst en drukt gelovigen terug op de achterste rijen van mensen naar wie we nog willen luisteren.

Daarmee dreigen wij ook belangrijke noties uit religieuze tradities uit het oog te verliezen zoals de noodzaak van bezinning, rituelen of de erkenning van onze kwetsbaarheid.

In plaats van terug te kijken naar voorbije tijden kunnen theologen zich beter afvragen welke bijdrage zij willen leveren in de samenleving.

Gelovigen der lage landen, ga met je gezicht naar de toekomst staan; betreed de publieke ruimte en geef er kleur aan.

Dat mag godzijdank nog in Nederland.

Joost Röselaers, predikant van de Nederlandse Kerk in Londen