Zeker zeven agenten dood bij bomaanslag in Diyarbakir

Volgens Turkse media zit de PKK erachter. In december begon het Turkse leger een grootschalige actie tegen de PKK in de regio.

De plek van de aanslag in Diyarbakir. Foto Ilyas Akengin / AFP

Bij een bomaanslag in Diyarbakir, in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije, zijn zeker zeven politieagenten om het leven gekomen. 27 mensen raakten gewond toen een autobom afging bij een bus die agenten vervoerde, melden Turkse media. Volgens CNN Türk zegt de Turkse minister van Ontwikkelingssamenwerking dat er onder de gewonden veertien burgers zijn.

De aanslag is officieel nog niet opgeëist maar de Turkse media wijzen vrijwel direct naar de verboden Koerdische beweging PKK, die Turkije als terroristisch beschouwt. Een afsplitsing van de PKK claimde de twee recente aanslagen in Ankara waarbij tientallen (burger)doden vielen. In de Koerdische regio worden regelmatig aanslagen gepleegd op politiedoelen.

Turkije is in de Koerdische regio vanaf december in een hevige strijd verwikkeld met de PKK sinds een overleg over een staakt-het-vuren niks opleverde. Het leger viel voor operaties verschillende steden binnen, waaronder Diyarbakir, met volgens president Erdogan als doel het uitroeien van de PKK. Bij die gevechten zijn al honderden doden gevallen, waaronder veel burgers.

De aanslagen in Ankara waren volgens TAK, de beweging die de explosies opeiste, een reactie op het Turkse geweld tegen de Koerden. Turkije reageerde met bombardementen op Koerdische stellingen in Irak.

    • Joram Bolle