Zaventem ‘operationeel gereed’ om te heropenen

Dinsdag werd een grote test uitgevoerd, die de luchthaven doorstond. De regering moet nu nog toestemming geven.

Een raam aan diggelen na de aanslag op de luchthaven. Foto Frederic Sierakowski / AP

De luchthaven is Brussel is er technisch klaar voor om de vluchten in ieder geval deels te hervatten. Dat meldt Brussels Airport, ook bekend als Zaventem.

Twitter avatar BrusselsAirport Brussels Airport We are operationally ready to restart flights, but await a formal decision from authorities on final restart date https://t.co/RC0K0kThEN

Op zijn vroegst zullen er zaterdag weer vliegtuigen landen en opstijgen. Weliswaar hebben de brandweer en de Belgische luchtvaartautoriteit groen licht gegeven voor de heropening, maar de Belgische regering moet officieel nog goedkeuring geven.

De bekendmaking volgt na een uitgebreide test op dinsdag en een evaluatie daarvan op woensdag. Daarbij is gebleken dat Zaventem met tijdelijke voorzieningen bij het inchecken zo’n 800 passagiers per uur kan verwerken. Dat is volgens de luchthaven eenvijfde van het gebruikelijke aantal. De lichte schade die de aanslagen veroorzaakten bij de aankomstzone is inmiddels hersteld.

Het is nu de vraag welke maatschappijen er mogen gaan vliegen als de gedeeltelijke heropening een feit is. Volgens de Vlaamse publieke omroep VRT is het aannemelijk dat de autoriteiten proberen de slots zoveel mogelijk over alle luchtvaartmaatschappijen te verdelen. Dat zou in de praktijk tot gevolg hebben dat elke maatschappij één vlucht per dag krijgt naar één bepaalde bestemming.

Harde kritiek

In een open brief haalde de luchthavenpolitie van Zaventem woensdag hard uit. De ondertekenaars van de brief menen dat de aanslagen voorkomen hadden kunnen worden, maar dat het “het commercieel belang boven mensenlevens” prevaleerde.

Dat passagiers zonder controle vooraf de vertrek- en aankomsthal in kunnen is de politie ook een doorn in het oog. Ook is er kritiek op het verouderde wapentuig waar de politie mee moet werken en het feit dat een deel van het personeel een crimineel verleden heeft. Mocht de situatie niet verbeteren, dan dreigen de ondertekenaars met een staking.

    • Joram Bolle