‘Weer gevangenen uit Guantánamo Bay overgeplaatst’

Onder hen is de 37-jarige Jemeniet Tariq Ba Odah, die al sinds 2007 in hongerstaking is.

Een foto uit 2009. Beenboeien in kamp 6 van Guantanamo Bay. REUTERS

Ongeveer een tiental gevangenen uit Guantánamo Bay wordt overgeplaatst naar andere landen. Dat meldt persbureau Reuters, die een functionaris bij de Amerikaanse overheid heeft gesproken. De eerste mensen zouden komende dagen worden overgeplaatst, anderen in de komende weken.

Onder de mensen die worden overgeplaatst, is de 37-jarige Jemeniet Tariq Ba Odah. Hij is al sinds 2007 in hongerstaking en eet sindsdien geen vast voedsel meer. Volgens Amerikaanse media is hij de afgelopen jaren de helft van zijn lichaamsgewicht kwijtgeraakt.

Twee landen zouden bereid zijn geweest gevangenen op te nemen, welke dat zijn wordt niet bekendgemaakt. 57 landen, zoals Ghana, de Verenigde Arabische Emiraten en verschillende Balkanlanden, namen al gevangenen op uit Guantánamo Bay. Nederland is daar pas toe bereid als de terreurgevangenis dichtgaat.

In de beroemde gevangenis in de Amerikaanse enclave op Cuba verblijven momenteel nog 91 gevangenen. De meesten worden al meer dan tien jaar vastgehouden zonder proces.

Een nieuw plan

Bij zijn aantreden in 2009 beloofde Obama dat hij Guantánamo Bay zou sluiten. Een plan om de verdachten over te brengen naar gevangenissen in de VS zelf, werd eerder geblokkeerd door het Amerikaanse Congres. Het Congres heeft bij wet vastgelegd dat de gevangenen geen voet op Amerikaanse bodem mogen zetten.

In februari stuurde Obama een nieuw plan naar het Congres om de gevangenis te sluiten. De vrijlating van 35 van de 91 gevangenen wilde hij deze zomer laten plaatsvinden. Ondanks de wet wil hij de “gevaarlijke” gevangenen onderbrengen in extreem beveiligde gevangenissen of militaire bases in de VS.

    • Liza van Lonkhuyzen